بازدید مهندس فرخ زاد، ریاست سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین به همراه مهندس حبیبی، معاون عمرانی استانداری و جمعی از مدیران اجرایی استان از مناطق زلزله زده آذربایجان در تحقق برنامه های پیشین

 در مورخه ۹۱/۷/۲۴ آقای مهندس فرخزاد رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین، آقای مهندس حبیبی معاون عمرانی استانداری،آقای مهندس پیرمرادی مدیر کل دفتر فنی استانداری، آقای اسلامی صدر مدیر کل دفتر امور شهری استانداری، آقای آهنی رئیس ستاد حوادث غیر مترقبه استان، آقای فیروزی رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان قزوین، آقای مهندس حکاکیان کارشناس دفتر فنی استانداری، آقای مهندس شریفی کارشناس دفتر فنی استانداری، آقای مهندس فتحی کارشناس دفتر فنی استانداری و تعدادی از کارشناسان بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان و کارکنان جمعیت هلال احمر استان قزوین به مناطق زلزله زده آذربایجان شرقی مراجعه و از روند بازسازی بناهای تخریب شده ورزقان و روستاهای کاسین، آقابابافرامرزی، علویق و روزی بازدید بعمل آوردند در این بازدید ضمن همدردی با ساکنین مناطق تخریب شده که در چادرهای جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران اسکان داده شده بودند از وضعیت معیشتی ساکنین این مناطق نیز بازدید بعمل آمده و از نحوه ساخت و ساز خانه های ایمن که با مصالح مدرن و صنعتی در حال احداث بود بازدید شده و نکات ایمنی و فنی لازم در احداث بناهای جدید به سازندگان اعلام شد.

از جمله مواردی که در این بازدید قابل توجه بوده و لازم به ذکر می باشد می توان به موارد زیر اشاره نمود:

۱ – اکثر بناهای روستاهای تخریب شده دارای دیوارهای قطور و سقفهای با ضخامت ۵۰ تا ۷۰ سانتیمتر بوده که باعث سنگینی بنا و اثر پذیری بیشتر در اثر زلزله می باشد.

۲- نبود عناصرافقی، عمودی و قایم در بناها باعث آسیب پذیری ساختمانها در برابر ارتعاشات ناشی از زلزله و تخریب بناها شده است .

۳-احداث و الحاق غیر اصولی بناهای جدید به بناهای قدیمی تر در زمان زلزله باعث تخریب و آسیب پذیری هر دو بنا شده و ایجاد ارتعاش در مصالح مختلف باعث ضربه به یکدیگر و میزان زیاد خسارت شده است.

۴- با توجه به اینکه درساخت تعدادی از ساختمانها از مصالح مدرن همچون تیرآهن و سیمان و بتن استفاده شده است اینگونه ساختمانها آسیب پذیری کمتری داشته و خسارت وارده به این ساختمانها در حد ترکهای عمیق طولی و عرضی در ساختمان بوده و اکثر آنها پابرجا بوده و سقف آنها آوار نشده است.

۵- هیچیک از بناهای روستایی دارای فونداسیون و شناژ نبوده و فقط تعدادی از ساختمانهای جدیدتر دارای پی شفته آهکی بودند که تا حد کمی به مقاومت بناها کمک کرده بود.

با توجه به نزدیکی فصل سرما و با عنایت به تأکید مسئوولین ارشد کشور در خصوص بازسازی مناطق زلزله زده مستقر شده و مبادرت به بازسازی ۱۹۱۷ منزل مسکونی آسیب دیده در ۲۵ روستا از دهستانهای سینا و ازومدل بخش مرکزی شهرستان ورزقان نموده و خوشبختانه  در احداث بناهای جدید علاوه بر استفاده از مصالح مدرن استفاده شده و از تجربیات افراد متخصص و کارشناسان امر مسکن بهره برداری شده و تجربیات مختلف در بهسازی مسکنهای جدید مورد استفاده قرار می گیرد. ساختمانهای روستایی در حال احداث در مناطق زلزه زده از تکنولوژی روز برخوردار بوده و در چند تیپ مختلف ۵۰، ۶۰ و ۷۰ متر مربعی از نظر مساحت و دو تیپ مختلف سقف مسطح و سقف شیروانی از نظر فرم می باشد که با استقبال عمومی مردم مواجه شده است.

در ساخت بنا های جدید نیز مواردی قابل ذکر و بررسی است که بصورت موردی می توان به آنها اشاره نمود:

۱- بناهای در حال احداث اکثرآ در باغچه ها، باغات و فضای سبز اطراف خانه ها بنا می شود که علاوه بر تخریب این فضاها باعث قرار گرفتن آوارهای حاصل از زلزله و ویرانی، در معرض دید استفاده کنندگان و آسیبهای روانی به ساکنین روستاها خواهد شد.

۲- تمامی بناهای در دست احداث کاملآ با مصالح و فراورده های امروزی بوده و از نظر بصری هویت و ارزش ارگانیک روستا را از بین برده و چهره روستاها را تبدیل به شهرک می نماید، در صورتیکه می توان نمای بیرونی آنها را با مصالج بوم آورد نماسازی نمود تا علاوه بر ایجاد جلوه های بصری هویت روستا برجا بماند.

۳- مدیریت، در شرایط بحرانی مناطق زلزله زده و آسیب دیده از بلایای طبیعی از موارد بسیار مهمی است که در اسکان سریع و بازگشت آرامش به مناطق آسیب دیده باید مورد توجه قرار گیرد، این مدیریت می بایست در زمان، مکان و استفاده از مصالح و سرمایه های ملی و کمکهای مردمی با هوشیاری و دقت و درایت زیاد انجام شود تا افراد فاقد توان مالی و جسمی لازم از کمک رسانی مغفول نمانند.

۴- کنترل و نظارت صحیح بر معیشت مردم این مناطق که با مشکلات عدیده برداشت محصول، تنظیم برنامه آموزشی دانش آموزان، عزاداری خانواده های عزادار، کسب درآمد جهت امرار معاش خانواده، رتق و فتق امور زندگی و بازگشت به برنامه عادی روزنامه و…از مواردی است که نیاز به درایت خاص داشته و باید مد نظر قرار گیرد.