متن کامل مصاحبه اختصاصی فصلنامه مهندسی ساختمان با نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی
مصاحبه فصلنامه مهندسی ساختمان با نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی که در شماره ۴۱ این فصلنامه چاپ شده است در ذیل می خوانیم:
داود محمدی، نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس شورای اسلامی:
سازمان نظام مهندسی ساختمان مسوولیت اصلی تسریع در اجرای قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان را بر عهده دارد.
لطفا از تاریخچه ودلایل تصویب قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان برایمان بگویید.
از آنجا که در ساخت و سازها مولفه های مختلف از جمله مصالح ساختمانی استاندارد،کارگر ماهر، نظارت صحیح و همه جانبه نقش دارند که خلا هرکدام، می تواند در تولید مسکن استاندارد و با استحکام لازم مشکل ایجاد نماید و آرامش سکونت را در چنین ساختمان هایی از بین ببرد. بر همین اساس قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان در سال ۱۳۷۴ به تصویب نمایندگان مجلس رسید تا با اجرای آن علاوه بر تقویت، توسعه و ترویج فرهنگ و ارزش های اسلامی در معماری، شهرسازی، رشد آگاهی عمومی در این خصوص و مقررات ملی ساختمان و افزایش بهرهوری و ارتقای دانش فنی صاحبان حرفهها در این بخش، امور مربوط به مشاغل و حرفههای فنی و مهندسی در بخش های ساختمان و شهرسازی نظم داده شود تا علاوه بر ارتقای کیفیت خدمات مهندسی موجبات رشد و اعتلای آن را در کشور به وجود آورد و تمام اشخاص حقیقی و حقوقی مرتبط با بخش ساختمان از یک نظمی در فعالیت خود بهره مند گردند.
- نزدیک به دو دهه از مصوبه مجلس شورای اسلامی از تصویب قانون نظام مهندسی ساختمان می گذرد به نظر جنابعالی تا چه حد به اهداف این قانون عمل شده است؟
در کنار تصویب قانون قانون نظام مهندسی ساختمان، ویرایش و تصویب آیین نامه ۲۸۰۰ بعد از زلزله منجیل و رودبار و همچنین تغییر نگاه به ساخت و ساز ها بعد از زلزله بم، اتفاقات خوبی در این عرصه افتاده است اما در جای خود کافی نیست چراکه زمانی ساخت و سازها در کشور سامان می گیرد که فعالیت ساختمان سازی صنعتی شده و شرکت های ساخت و ساز در قالب شرکت های مهندسی اقدام به احداث بنا نمایند و بتوانند برای واحدهای احداث شده بیمه کیفیت در نظر بگیرند اما در حال حاضر وضعیت ساخت و ساز در شهرهای کوچک و روستاها قابل قبول نیست و اصول اولیه مهندسی در آنها رعایت نمی گردد که باید تدابیر خاصی برای آنها اندیشیده شود.
- یکی از عوامل کندی اجرای قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان که بارها در متن قانون از الزامی بودن آن نامبرده شده، ورود افراد غیر متخصص در بحث اجرای ساختمان است از دیدگاه شما برای رفع این معضل باید چه چاره ای اندیشیده شود؟
البته در حال حاضر در اکثر شهرهای کوچک و روستاها افراد عمدتاً خود در ساخت و نوسازی منازل مسکونی مشارکت دارند و کمتر اصول فنی و معماری و مهندسی را رعایت می کنند. به هرحال افرادی که از درآمد کمتری بهره مند هستند به دنبال آنند تا با کمترین هزینه واحد ساختمانی خود را بسازند و در این میان کمتر به بحث ایمن سازی آن توجه می کنند و این مسأله موضوعی نیست که بتوان به سادگی از کنار آن گذشت و تنها باید با کار تبیلغاتی و پیام رسانی به مقابله با آن پرداخت. در این میان باید از یک سو فعالیت انبوه سازان توسعه داده شده و خدمات متنوعت ری در اختیار این گروه قرار گیرد و از سوی دیگر بحث نظارت جدی تر دیده شود تا جلوی ساخت و سازهای غیر اصولی به خصوص در شهرهای کوچک و بافت های روستایی گرفته شود و از توان نیروهای متخصص حداکثر استفاده به ویژه در بحث اجرا بعمل آید که خروجی آن امنیت خاطر آحاد جامعه باشد.
- به نظر شما توجه به رعایت اصول فنی و مهندسی در ساخت و سازها تا چه میزان اهمیت دارد؟
بررسی های مراکز زمین شناسی حکایت از آن دارد که ایران کشوری لرزه خیز است و بر روی یکی از دو کمربند بزرگ لرزه خیزی جهان موسوم به «آلپا» قرار دارد و هر از گاهی زمین لرزه های بزرگی در آن به وقوع می پیوندد به گونه ای که بیش از هفتاد درصد از شهرهای ایران در معرض زلزله های مخرب قرار دارند. برای مثال در طول سال۱۳۹۰، هزاران زمین لرزه که البته اکثراً خفیف بوده در کشور رخ داد و در مواردی که زمین لرزه ها شدید بوده بیش از هزاران نفر از هموطنان عزیزمان در طول دورانهای مختلف تاریخی جان خود را از دست داده اند. از این رو توجه به اهمیت ساخت و ساز واحدهای مسکونی دوچندان می شود که در این راستا امروز باید از آخرین تکنولوژی روز در ساخت و ساز واحدهای مسکونی بهره گرفت و نگاه سرمایه گذاران را به سمت ساخت و ساز صنعتی و استفاده از آخرین روش های اصول ساخت و ساز و اهمیت ایمن سازی در فرآیند احداث ساختمان ها هدایت کرد.
- به نظر شما چه عواملی به اجرای کامل و تسریع در اجرای قانون نظام مهندسی ساختمان کمک خواهد کرد؟
برای بررسی اجرای قانون نظام مهندسی ساختمان باید سال های اخیر مورد توجه قرارگیرد. در طی این ۲۰ سال واقعا نوع نگاه و نگرش به این سازمان تغییر یافته و امروز این سازمان آرام آرام جایگاه خود را در میان سایر دستگاه ها و سازمان هایی که عمری بیش از یکصد سال دارند پیداکرده است.
تا چندی پیش کسی برای ساخت و ساز اعتباری قایل نبود اما امروز افراد به دنبال آن هستند تا در ساخت و ساز خود دو اصل کاهش هزینه و افزایش عمر واحد ساخته شده را به خوبی مورد توجه قرار دهندکه قطعاً دست یابی به این دو هدف بدون در نظر گرفتن سازمان نظام مهندسی ساختمان امکان پذیر نیست. اما نکته اصلی این است که سازمان نظام مهندسی ساختمان عامل مهم و اصلی در تسریع اجرای قانون را بر عهده دارد و اگر اجرای قوانین موجود به درستی صورت بگیرد و بعد نظارتی فعالیت های سازمان تقویت گردد و از سوی دیگر فضای تعامل و همکاری میان سازمان نظام مهندسی ساختمان و سایر دستگاه های درگیر در امر ساخت و ساز به خصوص شهرداری تقویت شود، قطعاً زمینه برای اجرای کامل قوانین موجود نیز تسهیل خواهد شد. چراکه از نظر وجود الزامات قانونی کمبودی در این زمینه احساس نمی شود و قوانین مصوب جوابگوی ساخت و سازهای کنونی می باشند.
- به نظر شما ایجاد فراکسیونی بنام فراکسیون مهندسان در مجلس می تواند به تسریع امور مرتبط کمک نماید؟
اینجانب با تشکیل هر فراکسیونی که بتواند به بهبود پیشبرد امور کمک نماید موافقم و اصل تشکیل فراکسیون را فی نفسه امری پسندیده می دانم اما به شرط آنکه بتواند کارکرد واقعی و اصلی خود را داشته باشد و در راستای ارایه پیشنهادات تخصصی، شناسایی آسیب ها و مشکلات و ارایه طریق منطقی به کمیسیون های مربوطه عمل نماید.
در کنار این مسأله، کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی نیز به عنوان یکی از کمیسیون های تخصصی برای انجام وظایف محوله در محدوده راه و ترابری، مسکن، عمران شهری و عمران روستایی نقش مهمی بر عهده دارد که قطعاً این کمیسیون نقش تاثیر گذاری در بهبود تولید مسکن کشور خواهد داشت و ایجاد فراکسیون مختص این موضوع در کنار این کمیسیون می تواند نتایج مطلوب تری را رقم بزند.
- عملکرد سازمان نظام مهندسی ساختمان در استان قزوین چگونه بوده و آیا پیشنهادی برای بهبود عملکرد این سازمان دارید؟
سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین از جمله سازمان های پیشرو نظام مهندسی ساختمان کشور است که مدیریت آن در ادوار گذشته تلاش کرده اند تا با هماهنگی سایر دستگاه های موثر در این عرصه در گام اول به مجموعه خود انسجام داده و با ایجاد یک تشکیلات قوی اقدام به اجرای مصوبات مجلس شورای اسلامی در بخش ساخت و ساز نمایند و خوشبختانه این سازمان تاثیرگذاری خود را در بخش های مربوطه داشته است و امروز نقش آن در فعالیت های این بخش واضح و مشخص است اما این همه کار نیست و در واقع انتظار این است که نقش این سازمان در شهرهای کوچک استان نیز نمود داشته باشد که قطعاً با با تقویت دفاتر در شهرستان ها زمینه فعالیت مثمرثمرتر آن به وجود خواهد آمد.
- به عنوان نماینده مردم شریف استان قزوین که اعضاء سازما نهای غیر دولتی خصوصاً نظام مهندسی ساختمان نیز از همین مردم هستند چه برنامه هایی برای گسترش فعالیت سازمان های تخصصی غیر دولتی که ارتباط مستقیم با حفظ حقوق مردم را دارند ، برای سال ۱۳۹۲ پیش بینی نموده اید؟
امروزه زمینه برای حضور کارآمد مردم و نهادینهسازی مشارکت آنان در قالب سازمانهای غیردولتی برای نیل به توسعه، مورد توجه جدی قرار گرفته و سازمان های غیردولتی نقش مهمی در جلب مشارکت مردم برای رسیدن به اهداف توسعه بر عهده دارند از این رو یک مدیریت توسعه گرا باید به سازمان های مردم نهاد برای نیل به اهداف خود جایگاه ویژه ای قایل باشد که خوشبختانه طی چند سال گذشته نوع نگاه ها نسبت به سازما نهای غیر دولتی تغییر یافته و امروز این سازمان ها به خصوص نهادهای غیردولتی فعال در حوزه های تخصصی به جایگاهی مطلوب در عرصه های تصمیم گیری و تصمیم سازی دست یافته اند البته تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله زیادی وجود دارد که قطعا طی سالای آتی این امر ممکن خواهد شد.
امروز با توجه به سند چشم انداز ۱۴۰۴ و قوانین توسعه به ویژه قانون پنجم توسعه و با عنایت به اصل ۴۴ قانون اساسی و ضرورت کاهش تصدی گری دولت و چابکسازی تشکیلات دولتی باید کشور ما به سمتی حرکت کند که نگرش دولت به جای تصدی گری بیشتر معطوف بر وظیفه نظارت باشد وکارها در اختیار خود مردم قرار گیرد که فعالیت شهرداری ها و سازمان نظام مهندسی ساختمان از جمله این موارد است.
- در مجلس شورای اسلامی برای پر رنگ تر شدن فعالیت تشکل های غیر دولتی تلاش خواهیدکرد؟
قطعاً ما تلاش می کنیم تا در مجلس شورای اسلامی زمینه هرچه پررنگ تر شدن فعالیت این گونه تشکل ها را مهیا نماییم؛ همان گونه که در حال حاضر مجمع هم اندیشی تشکل های غیر دولتی ایران با مشارکت انجمن های علمی، صنفی و تخصصی و همکاری مجلس شورای اسلامی در راستای نهادینه کردن نقش سازمان های مردم نهاد در اداره امور جامعه، احیاء نقش مشورتی انجمن ها در پی ریزی سیاست های کلان کشور و همگرایی سازمان های مردم نهاد در راستای سیاست های ملی و بین المللی جمهوری اسلامی فعالیت می نماید تا بستر مناسب جهت بهره گیری از پتانسیل نهاد های مردمی در مقام مشورت و واگذاری بخشی از وظایف و مسوولیت های دولتی به بخش خصوصی در راستای تحقق اسناد بالادستی نظام را فراهم نمایند تا بتوان از این ظرفیت در بحث قانون گذاری و سایر امور اجرایی و حتی نظارتی با برون سپاری حداکثر استفاده را بعمل آورد.
حجت الاسلام و المسلمین حسینی، نماینده محترم مردم قزوین،آبیک و الوند در مجلس شورای اسلامی:
سازمان نظام مهندسی ساختمان و نظام پزشکی باید در در مجلس فراکسیون داشته باشند.
حاج آقا حسینی به نظر شما آیا فراکسیونی به نام فراکسیون مهندسان در مجلس به تسریع امور مرتبط کمکی خواهد کرد یا خیر؟ در حال حاضر تمام اقشار در مجلس بغیر از سازمان نظام مهندسی ساختمان و نظام پزشکی فاقد فراکسیون می باشند و با عنایت به تجربه و تخصص این قشر نیاز است که این دو نهاد نیز در مجلس فراکسیون داشته باشند.
لطفا نظرتان را در در خصوص گسترش فعالیت سازمان های متخصص غیر دولتی که ارتباط مستقیم در حفظ حقوق مردم دارند بیان نمایید.
واگذاری برخی امور به بخش خصوصی از اصولی است که از طرف دولت مود حمایت قرار گرفته مشروط بر اینکه واگذاری ها مورد سوء استفاده قرار نگیرد و این امر باعث نشود که کار مفید از بین برود و حربه ای برای افراد سودجو گردد.
به نظر شما ساختار داخلی ساختمان ها چگونه باید باشد؟
با توجه به اینکه معماری ایرانی اسلامی از دوران قدیم یکی از معماری های زیبا و مستحکم بوده وهمواره مورد توجه قوم ها و ملیت های مختلف قرار گرفته ما نیز باید همواره در حفظ و نگهداری و بسط آن تلاش نماییم و همچنین باید توجه شود که در طراحی داخلی آپارتمان ها و ساختمان ها به گونه ای باشد که از هر لحاظ شئونات اسلامی در آن رعایت گردد.
عملکرد سازمان نظام مهندسی ساختمان استان را چگونه ارزیابی می نمایید.
عملکرد سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین نسبت به سایر استان ها بسیار مطلوب تر است و سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین به هیچ وجه قابل قیاس با سازمان های نظام مهندسی سایر استانها نیست و این امر یکی از مواهب و نعماتی است که شامل حال استان قزوین شده تا در رشد و شکوفایی ساخت و سازهای داخل استان با بهترین کیفیت و نظارت کمک ارزنده ای بنماید.
عباسپور، نماینده مردم بویین زهرا در مجلس شورای اسلامی:
فراکسیون مهندسین مجلس فعالیت مهندسان را منسجم می کند .
حاج آقای عباسپور نزدیک به دو دهه از مصوبه مجلس شورای اسلامی از تصویب قانون نظام مهندسی ساختمان می گذرد به نظر جنابعالی تا چه حد به اهداف این قانون عمل شده ؟
مزیت این مقررات این است که به سادگی قابل درک هستند از همین رو ضریب بهرهوری و توجه مهندسان به آنها بیشتر است و استفاده از آنها راحتتر می باشد، همچنین مقاومت در برابر آنها کمتر و نهایتا کاربردیتر هستند بر همین اساس و با مشاهده چنین کاستیهایی، نظام مهندسی ساختمان بوجود آمد.
این سازمان پس از بررسی دوباره صلاحیت فارغ التحصیلان دانشگاهی از لحاظ مهارت های اجرایی و همچنین برگزاری آزمون صلاحیت علمی، با اعطای رتبه و پروانه اشتغال به کار مهندسی تا حد زیادی خلاء های فوق را پوشش داد.
یکی از عوامل کندی اجرای قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان که بارها در متن قانون از الزامی بودن آن نامبرده شده ورود افراد غیر متخصص در بحث اجرای ساختمان است از دیدگاه شما برای رفع این معضل باید چه چاره ای اندیشیده شود؟
از آنجا که سازمان نظام مهندسی نهادی است که وظیفه آن کمک به اعتلای حرفه ی مهندسی و توسعه ی حرفه ی مهندسی هم راستا با منافع مهندسان است نه لزوماً کاریابی برای مهندسان بنابراین به عنوان اولین اقدام در حل مساله ابتدا باید چشمانداز وسیع تری داشت نه اینکه از زاویه تنگ کاریابی به این موضوع نگاه شود و هدف اساسی باید ارتقای مهندسی باشد چراکه دیگران نمی توانند در این صحنه کارآمدی داشته باشند.ولی چنانچه این هدف منظور نگردد، بیرون کردن دیگرانی که صلاحیت ندارند بسیار مشکل است.
به نظر شما چرا افراد به هنگام ساخت وساز به جای مراجعه به مهندسان به معماران مراجعه می نمایند؟
ما در مورد خدمات مهندسی متقاضی را سرگردان کردهایم. او برای ساخت خانه باید ابتدا طراح را انتخاب کند بعد مجری و بعد ناظر را انتخاب کند اما در نظامِ درمان این پراکندگی وجود ندارد. خدمات پزشکی طوری طراحی شده است که امکان ارایه خدمات در یک مکان فراهم است. نظام درمان خدمت موردنیاز متقاضی را به بهترین و سادهترین وجه در اختیار وی قرار میدهد ولی ما سازمان ارایه خدمات مهندسی را طوری طراحی کردهایم که تازه اگر مالک به این نتیجه برسد که مهندس بهتر از اوستا معمار سرویس میدهد آن قدر سرگردان میشود که در نهایت به این نتیجه میرسد که بهتر است به جای اینکه با این همه مهندس و پیچیدگی درگیر شود با همان اوستا معمار کارش را انجام داده و همه امور را به عنوان نماینده به او بسپارد در حالی که کار مهندسی باید توسط مهندسان صورت گیرد نه غیرمهندس وقطعا سیاست همکاری با اهل حرفه نیکوتر و به صواب نزدیک تر است.
به نظر شما چه عواملی به اجرای کامل و تسریع در اجرای قانون نظام مهندسی ساختمان عمل خواهد کرد؟
چون مسکن یک کالای عمومی بوده و نفع عمومی در آن وجود دارد پس نفع همه از مهندس تا مالک، شهرداری و عموم جامعه باید همزمان رعایت شود.
شما وقتی میخواهید یک موضوع پیچیده مانند کنترل ساختمان را طراحی کنید باید یک بار از منظر مالک یا مصرف کننده که آخر کار خریدار خدمات مهندسی است، یک بار از منظر شهرداری به عنوان نهاد مسوول کنترل ساختمان، یکبار از دید مهندس به عنوان ارایه کننده و فروشنده خدمت و یکبار هم از منظر کلی و دید دولت که سیاستگذاری عمومی را انجام می دهد و رفاه عموم جامعه و بهرهوری ساختمانسازی را در کشور مد نظر دارد باید به مساله نگاه کنید. بنابراین چهار منظر متفاوت داریم.
موفقیت در این راستا از چه عواملی نشأت می گیرد؟
موفقیت در این راستا نیازمند آگاهی، رویکرد سیستمی و همت است. وظیفه سازمان نظام مهندسی ساختمان نیز زمینهسازی و ارتقای دانش مهندسی است و باید طوری طراحی شود که دانش حرفهای مهندس ایرانی در سطح بینالمللی ارتقا یابد اگر این طور شود، فرصت های شغلی نیز خودبهخود در پی آن میآید. این یعنی توانمندسازی مهندسان!
آیا ایجاد فراکسیونی بنام فراکسیون مهندسان در مجلس به تسریع امور مرتبط کمکی خواهد کرد؟
اگر احزاب و گروههای سیاسی در فضای کشور فعالیت میکنند، ائتلاف میکنند و یا انشعاب میکنند، در سطحی کوچکتر اما واقعیتر فراکسیونهای سیاسی را در مجلس شکل میدهند در همین راستا یکی از موضوعاتی که با مجلس توافق شده، راه اندازی فراکسیون مهندسین مجلس است که باعث می شود فعالیت مهندسان منسجم شده و ائتلای مهندسی را به دنبال خواهد داشت.
عملکرد سازمان نظام مهندسی ساختمان در استان قزوین چگونه بوده و آیا پیشنهادی برای بهبود این عملکرد دارید؟
می توان عملکرد سازمان نظام مهندسی استان را به صورت یک تلاش حرفه ای، مثبت ارزیابی نمود و در صورت بررسی و مطالعه علمی تر و رفع نواقص آن، این پتانسیل نهفته برای بهینه تر ساختن و متحول نمودن هر چه بیشتر جامعه مهندسی به فعلیت، خواهد رسید و منتظر آینده در خشان تر و هماهنگ تر برای این مجموعه خواهیم بود. البته انتظار می رود تعامل میان سازمان نظام مهندسی ساختمان با ارگان ها و سازمان هایی که به نحوی با مقوله ساختمان سر و کار دارند بیشتر و کاربردی تر شود.
به عنوان نماینده مردم شریف استان قزوین که اعضاء سازمان های غیر دولتی خصوصاً نظام مهندسی ساختمان نیز از همین مردم هستند چه برنامه هایی برای گسترش فعالیت سازمانهای تخصصی غیر دولتی که ارتباط مستقیم با حفظ حقوق مردم را دارند ، برای سال ۱۳۹۲ پیش بینی نموده اید؟
نقش مردم و مشارکت آنها در امور جامعه بسیار قابل توجه است و تشکلهای غیر دولتی در این راستا با جلب و ساماندهی مشارکتهای مردم فعالیتهای خوبی میتوانند داشته باشند و این مهم همواره از سوی دولت مورد حمایت بوده و سیاست ها نیز بدین سمت و سو در جریان می باشد و درصدد هستیم فعالیتهای تشکلهای غیر دولتی در زمینههای مختلف گسترش یافته و حمایت لازم از این تشکلها انجام پذیرد.
مهندس رجب رحمانی،نماینده مردم تاکستان در مجلس شورای اسلامی:
اجرای قانون نظام مهندسی ساختمان دستآوردهای شایسته ای به همراه داشته است.
- نزدیک به دو دهه از مصوبه مجلس شورای اسلامی از تصویب قانون نظام مهندسی ساختمان می گذرد به نظر جنابعالی تا چه حد به اهداف این قانون عمل شده است؟
در خصوص بالابردن کیفیت خدمات مهندسی،ارتقای دانش فنی صاحبان حرفه ها ساختمانی، وضع مقررات ملی ساختمان اقدامات خوبی از سوی دولت و سازمان های مرتبط از جمله سازمان نظام مهندسی کشور و استان انجام شده ولی برخی دیگر از اهداف قانون از جمله تقویت و توسعه فرهنگ و ارزش های اسلامی در معماری و شهرسازی، ترویج اصول معماری و شهرسازی و رشد آگاهی عمومی نسبت به آن و مقررات ملی ساختمان و افزایش بهرهوری، الزام به رعایت مقررات ملی ساختمان، ضوابط و مقررات شهرسازی و مفاد طرح های جامع و تفصیلی و هادی از سوی تمام دستگاه های دولتی، شهـرداری ها، سـازندگان، مهندسان توفیقات کمتری حاصل شده است و در برخی موارد از اهداف ذکر شده از جمله تقویت و توسعه فرهنگ و اسلامی و ایرانی در معماری دارای اهمیت ویژه ای بوده است که حتی مقام معظم رهبری نیز در سخنان گوهر بار خود توجه همه مسوولین را به این موضوع معطوف نموده اند.
- یکی از عوامل کندی اجرای قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان که بارها در متن قانون از الزامی بودن آن نامبرده شده، ورود افراد غیر متخصص در بحث اجرای ساختمان است از دیدگاه شما برای رفع این معضل باید چه چاره ای اندیشیده شود؟
با توجه به حساسیت موضوع مسکن به لحاظ امنیت روانی شهروندان و نیاز روزمره آحاد مردم به آن و ارزش فوق العاده اقتصادی در دارایی های خانواده های ایرانی موضوع طراحی، اجراء و نظارت درست بر امر تولید مسکن به صورت ویژه از سوی قانونگذار مورد توجه قرار گرفته و همچنین تاکید مکرر قانون بر حضور و فعالیت افراد متخصص و با دانش فنی مربوطه در مقوله ساخت و ساز ناشی از اهمیت موضوع می باشد که به نظر می رسد در تهیه آیین نامه و دستور العمل های اجرایی در سطح دولت لازم است به نحوه و کیفیت حضور عناصر موثر در حوزه ساخت و ساز شامل: تولید مصالح استاندارد و اجراء مورد توجه ویژه قرار گیرد.
در این راستا وظایف سازمان نظام مهندسی،دستگاه های اجرایی و شهرداری ها به صورت ویژه مهم و کلیدی است.
- به نظر شما چه عواملی به اجرای کامل و تسریع در اجرای قانون نظام مهندسی ساختمان کمک خواهد کرد؟
برای اجرای دقیق و کامل قانون نظام مهندسی ساختمان کشور که به طور حتم می تواند منجر به افزایش کیفیت و بهره برداری مناسب و ایجاد آرامش بیشتر و سرعت در احداث ساختمان های مسکونی مورد نیاز در کشور و همچنین اقتصادی تر شدن ساخت ساز شود،لازم است در سطوح مختلف اقدامات هماهنگ و مناسبی انجام شود.
- · به نظر شما در این راستا چه اقداماتی باید انجام شود؟
ابتدا لازم است در صورت نیاز از سوی دستگاه های مرتبط با موضوع، پس از اخذ نظر از مسوولین و مجریان در استان های مختلف دستور العمل های مربوطه با توجه به شرایط اقلیمی و بومی هر استان تهیه شود و یا درصورت نیاز با تفویض اختیارات مناسب به هر استان نسبت به تهیه دستورالعمل های مورد نیاز اقدام گردد.
در مراحل بعدی نیز لازم است هماهنگی مناسب در سطح استان توسط مدیران ارشد استان برای اجراء کامل قانون و آیین نامه ها بعمل آید، همچنین شهرداری های استان،سازمان نظام مهندسی استان و از همه مهمتر مهندسان طراح و ناظر در عمومیت بخشیدن و دقت در اعمال قانون با رعایت شرایط بومی استان بسیار نقش مهمی در این خصوص دارند.
از دیگر موارد مهم و اساسی در فراگیری این قانون اطلاع رسانی درست به شهروندان از سوی متولیان امر می باشد و واضح است که اگر اثرات مفید و موثر در اجراء قانون به شهروندان تفهیم گردد همراهی و همدلی مردم با مسوولین در اجراء بهتر قانون افزوده خواهد شدکه البته در خصوص موضوع اخیر سازمان نظام مهندسی و ارباب رسانه های جمعی می تواند نقش مفیدی افا نمایند.
- امور مرتبط به نظر شما ایجاد فراکسیونی بنام فراکسیون مهندسان در مجلس می تواند به تسریع کمک نماید؟
در حوزه قانون گذاری مشکل خاصی احساس نمی شود و در صورت لزوم مجلس آمادگی دارد اقدامات لازم را با قید فوریت انجام دهد که البته ایجاد فراکسیون مهندسان در مجلس در راستای پیگیری و تمرکز بیشتر بر امور مهندسی ساختمان می تواند مفید واقع گردد ولی به نظر می رسد تمرکز و دقت در اجرای دقیق قانون موجود می تواند بسیاری از معضلات و نواقص موجود را حل نماید.
- عملکرد سازمان نظام مهندسی ساختمان در استان قزوین چگونه بوده و آیا پیشنهادی برای بهبود عملکرد این سازمان دارید؟
در خصوص اقدامات انجام شده توسط سازمان نظام مهندسی ساختمان استان با توجه به گزارشهای رسیده به اینجانب انصافا اقدامات خوب و مناسبی با توجه به محدودیت های موجود در مقایسه با سایر استان ها انجام شده است از جمله کسب رتبه های برتر در کشور در بسیاری از وظایف محوطه به سازمان نظام مهندسی استان که بیانگر عزم جدی مجموعه مهندسی استان بویژه رییس،هیات مدیره و همه مهندسان در انجام وظایف سازمانی می باشد که جای تشکر و قدردانی از همه مهندسان و مدیران سازمان نظام مهندسی استان دارد.
امیدوارم با همت و جدیت بیشتر روز به روز بر موفقیت های سازمان نظام مهندسی استان قزوین افزوده گردد.
- به عنوان نماینده مردم شریف استان قزوین که اعضاء سازما نهای غیر دولتی خصوصاً نظام مهندسی ساختمان نیز از همین مردم هستند چه برنامه هایی برای گسترش فعالیت سازمان های تخصصی غیر دولتی که ارتباط مستقیم با حفظ حقوق مردم را دارند ، برای سال ۱۳۹۲ پیش بینی نموده اید؟
در مجلس هم بنده و هم همکاران دیگر بنا به ضروت های اجتماعی و ظرفیت موجود در سازمان های عمومی، مردمی مایل به افزایش و گسترش اختیارات و وظایف سازمانهای فوق الذکر هستم که البته این مهم بستگی زیادی به توانمندی و ظرفیت بالقوه سازمان ها دارد.
خوشبختانه سازمان نظام مهندسی ساختمان توانمندی های بسیاری دارد و امیدوارم در راستای افزایش اختیارات و وظایف سازمان های مردمی در سال ۹۲شاهد افزایش خدمات و فعالیت های سازمان نظام مهندسی در کشور و خصوصا در استان باشیم.