بهمنظور ارتقای ایمنی و پیشگیری از وقوع بحران در واحدها و مجتمعهای صنعتی استان قزوین، جلسهای با محوریت “تأمین ایمنی و ارائه خدمات استاندارد پیشگیری، اعلام و اطفاء حریق در واحدهای صنعتی” با حضور مهندس علیمی، مدیرکل مدیریت بحران استانداری قزوین، مهندس جلالی، نائب رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین و جمعی از مدیران و مسئولین استانی، دوشنبه بیست و سوم تیرماه ۱۴۰۴ در سالن جلسات اداره کل مدیریت بحران استانداری برگزار شد.
این جلسه در پی بند ۱۳ مصوبه مورخ ۱۴۰۴/۳/۱۲ شورای فنی استان و با هدف اجراییسازی تکالیف قانونی در خصوص رعایت الزامات ایمنی در کلیه ساختو سازهای صنعتی، مستحدثات و فضاهای دپوی مواد اولیه و ملزومات پرخطر تشکیل شد.
نقش کلیدی نظام مهندسی ساختمان در ایمنی پروژههای صنعتی از نگاه مدیرکل بحران
در این جلسه، مهندس علیمی، مدیرکل مدیریت بحران استانداری قزوین، ضمن تأکید بر ضرورت رویکرد پیشگیرانه در حوزه مدیریت بحران، به نقش مؤثر سازمان نظام مهندسی ساختمان در اجرای مقررات ملی در پروژههای صنعتی اشاره کرد و افزود: برای جلوگیری از وقوع بحرانهای پدافندی و حوادث صنعتی، باید در مرحله طراحی و جانمایی پروژههای خاص، اصول پدافند غیرعامل مورد توجه جدی قرار گیرد.
وی تصریح کرد: بومیسازی طراحیها، شناخت دقیق محیط اطراف و لحاظ کردن همسایگیها در فرآیند مکانیابی و طراحی اولیه پروژههای صنعتی، از جمله موارد مهمی است که میتواند از بروز بحرانهای ثانویه جلوگیری کند.
مهندس علیمی یادآور شد: با تصمیمگیری صحیح و آیندهنگر، میتوان بسیاری از تهدیدات پدافندی را از پیش مدیریت کرد.
تأکید بر جایگاه قانونی و تخصصی نظام مهندسی در پروژههای صنعتی
مهندس جلالی، نائب رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین، با تأکید بر نقش بسیار مهم و ضروری سازمان در تهیه نقشههای پروژههای صنعتی و نظارت بر روند اجرایی آنها، اظهار داشت: طراحی و نظارت پروژههای صنعتی، بر اساس مباحث مقررات ملی ساختمان توسط طراحان و ناظران عضو سازمان، با دقت و مطابق قانون و مقررات انجام میشود.
وی با اشاره به اهمیت گزارشهای ناظران در حوزه ایمنی افزود: ضروری است گزارشهای مهندسان ناظر درخصوص عدم رعایت ضوابط ایمنی در واحدهای صنعتی با اهمیت ویژه در دستور کار دستگاههای اجرایی قرار گیرد و در مواردی که خطرات جدی وجود دارد، دستور توقف عملیات و رفع فوری نواقص ایمنی صادر شود تا از وقوع حوادث پیشگیری گردد.
جلالی همچنین برای ارتقای سطح ایمنی در پروژههای صنعتی پیشنهاد کرد: به منظور تسهیل در رعایت ضوابط ایمنی، از مهندسان سازمان دارای صلاحیت HSEاز اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی، در قالب گروههای نظارتی پروژههای صنعتی استفاده شود. این افراد میتوانند همانند پروژههای خاص گروه دال، بهعنوان عضو تخصصی در تیم نظارت پروژههای صنعتی حضور مؤثر داشته باشند.
تشکیل کمیته راهبردی ایمنی برای واحدهای صنعتی استان
در پایان جلسه، مقرر گردید کمیتهای راهبردی در حوزه ایمنی واحدهای صنعتی استان قزوین با محوریت بررسی پروژههای پرخطر و با حضور دستگاههای اجرایی و ناظر تشکیل گردد. این کمیته وظیفه خواهد داشت گزارشهای فنی، طرحهای ایمنی و پیشنهادات اصلاحی را بررسی کرده و اقدامات پیشگیرانه برای ارتقای ایمنی در پروژههای صنعتی را بهصورت مستمر پیگیری و عملیاتی نماید. نماینده سازمان نظام مهندسی ساختمان نیز بهعنوان یکی از اعضای کلیدی در این کارگروه ایفای نقش خواهد کرد.