مجریان ذیصلاح کیفیت ساخت و ساز را ارتقاء می دهند
به گفته رییس سازمان، خدمات مهندسی باید برای سازندگان و بهرهبرداران ساختمانها شفاف سازی شود و در این باره فرهنگسازیهای لازم صورت گیرد.
به گزارش روابط عمومی سازمان، به منظور بهره گیری مطلوب از مجریان ذیصلاح و تثبیت جایگاه این قشر در اجرای پروژه ها، نشستی با حضور مجریان ساختمان در محل سازمان برگزار شد و مشکلات آن ها مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
سید کاظم مجابی در سخنانی هدف از برگزاری این نشست را تثبیت جایگاه مجریان ذیصلاح و بهره وری از آن ها برای ارتقاء کیفیت ساخت و ساز و جلوگیری از مداخله افراد غیرحرفهای در اجرای پروژهها عنوان و اظهار کرد: اگر بتوانیم در حوزه اجرا به طور واقعی خدمات مهندسی ارایه دهیم به گونهای که خدمات سازمان برای سازندگان و بهره برداران ملموس باشند، بسیاری از مشکلات در حوزه نظارت، تعرفه، حقوق سازندگان و بهرهبردارن برطرف می شود.
وی تصریح کرد: درگذشته، هنگامی که موضوع اجرا مطرح می شد، سازمان را به عنوان مجریان غیر واقعی می دانستند و نسبت به دیدگاه های نظام درباره مجریان ذیصلاح انتقاد می کردند و حضور آن ها در پروژه ها را تنها فرصتی برای درآمد زایی سازمان و مهندسان می دانستند در حالی که مجریان ذیصلاح خدمات تخصصی ارایه می دهند.
این مسوول اضافه کرد: مجریان ذیصلاح تنها برای ارتقاء کیفیت ساخت وساز تلاش میکنند و تمامی مسوولیت های ساختمان حتی پس از بهره برداری در تمام دوران ها برعهده مجری ذیصلاح است، بنابراین پرداخت حق الزحمه به آن ها امری منطقی و حرفه ای است.
مجابی با تاکید بر رعایت حقوق مجریان ذیصلاح عنوان کرد: مهندسان باید در اجرای پروژه ها به مباحث فنی و اصولی توجه لازم را داشته باشند، چراکه سهل انگاری تعداد اندکی از افراد خدمات ارزشمند جامعه مهندسان را زیر سوال می برد.
وی با تاکید بر برقراری تعامل با بهره برداران تصریح کرد: تنها راه برای ارزشمند جلوه دادن خدمات مهندسی، دقت در انجام کار ورعایت اصول و مقررات فنی است و این روند در معرفی و آگاه سازی شهروندان نسبت به ارایه خدمات مهندسی اثر گذار است، ولی وجود واسطهها میان مهندسان و بهره برداران سبب شده خدمات مهندسان دیده نشود.
رییس سازمان نظام مهندسی قزوین همچنین با بیان این که مهندسان توانمندیهای حرفهای بالایی دارند و می توانند پاسخگوی تمامی نیازهای شهروند باشند؛خاطرنشان کرد: چنانچه خدمات در حوزه اجرا اثربخش و کیفی باشد بازار تقاضا و مطالبه نسبت به حضور مجریان ذیصلاح افزایش می یابد، در این صورت جایگاه مهندسان در جامعه و ساخت وسازها تثبیت می شود.
خدمات مهندسی باید توسط افراد حرفه ای انجام شود
نایب رییس سازمان نیز در این نشست با انتقاد نسبت به جایگاه مجریان ذیصلاح در ساخت و سازها اظهار کرد: حدود ۲۲ سال از عمر فعالیت سازمان نظام مهندسی ساختمان می گذرد و بیش از ۱۲ سال است که شیوه نامه ماده ۳۳ درباره وضعیت مجریان تدوین شده و بر این اساس هرگونه خدمات مهندسی در حوزه طراحی، نظارت، آزمایشگاه و دیگر مراحل ساخت باید توسط افراد حرفه ای انجام شود، ولی این قانون به طور کامل اجرایی نمی شود.
عباس وثیق نیا افزود: قزوین از اولین استان هایی بوده که بهره گیری از مجریان ذیصلاح را اجرایی کرد، چراکه حق قانونی مهندسان بود که انجام هرگونه مباحث حوزه ساخت و ساز توسط آنها انجام شود.
وی با بیان این که در حوزه نظارت و سرپرست کارگاه کمتر به مجریان و ناظران ساختمانی توجه می شود، افزود : باید بازنگری هایی صورت گیرد و سازمان در زمینه کنترل مجریان و نظارت با جدیت بیشتری ورود کند.
نایب رییس سازمان تاکید کرد: بهره گیری از مجریان ذیصلاح در ساختمان ها باید نهادینه شود و مردم باور کنند، ساختمان تنها در صورتی که توسط افراد دارای صلاحیت ساخته شود از کیفیت بالایی برخوردار خواهد بود.
وثیق نیا همچنین با بیان این که در حوزه فرهنگ سازی و آگاه سازی کم کاری صورت گرفته و این ها منجر به بروز تخلفات ساختمانی می شود، یادآور شد: متاسفانه مردم هنوز به این باور نرسیده اند که هزینه های پرداختی برای خدمات فنی مهندسی برای بهره گیری از خدمات تخصصی است و هزینه مازاد نیست.
لزوم حضور افراد حرفه ای تا پایان مرحله نازک کاری
رییس اداره مقررات ملی ساختمان راه وشهرسازی قزوین نیز در این نشست با تاکید بر ضرورت مقابله با اجرای ساختمان های غیر اصولی اظهار کرد: متاسفانه افراد حرفه ای تا پایان مرحله نازک کاری در ساختمان حضور ندارند و این منجر به بروز مشکلات عدیده ای شده است.
عبدالرزاقی بیان کرد: اگرچه وزارت راه و شهرسازی این اختیار را به استانها داده که مجریان به صورت مرحله ای تا پایان مراحل ساخت در ساختمان ها حضور داشته باشند، ولی این قانون در استان قزوین اجرا نمی شود.
وی همچنین با تاکید بر دقت در انعقاد قراردادها میان مجریان ذیصلاح و مالکان ساختمان ها عنوان کرد: مهندسان داقت داشته باشند در شرایط فعلی هیچ گونه قرارداد صوری برای خدمات مهندسی منعقد نشود، البته دراین باره باید سیستم کنترلی کارآمدی داشته باشیم تا نظارت ها و رصدها بیشتر باشد، چرا که در این صورت از تخلف ها جلوگیری بعمل می آید و درحوزه اجرا به عملکرد خوبی دست پیدا می کنیم از سویی دیگر نیز مهندسان با محکومیت شورای انتظامی و جرایم آن که گاهی ۳ سال تعلیق از کار هست، روبرو نمی شوند.
پیله چی، نماینده کمیته بازرسی مجریان در این نشست به تشریح رویکردهای سازمان برای قراردادها و بررسی عملکرد مجریان حقیقی،حقوقی و معماران تجربی پرداخت.
در این نشست، همچنین معماران تجربی و مجریان ذیصلاح مشکلات خود را مطرح کرده و سهولت و هموار شدن بستر فعالیت حرفه ای را خواستار شدند.