با دانشجویان موسسه غیر انتفاعی علامه دهخدا

به گزارش روابط عمومی سازمان، نشست هم اندیشی ریاست سازمان با دانشجویان موسسه غیر انتفاعی علامه دهخدا در مورخ ۹۵/۰۸/۱۷ در محل سالن اجتماعات این موسسه با حضور اعضای هیئت علمی و دانشجویان این موسسه برگزار گردید .

در این مراسم مهندس وثیق نیا ریاست سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین ضمن عرض تبریک به مناسبت روز شهرساز اظهار داشت: موضوع شهرسازی در استان قزوین مانند یک نهال نوپا به لحاظ آکادمیک می باشد لذا تا پایان دهه ۸۰ تعداد مهندسین شهرساز در استان قزوین  ۵ نفر بودند به طوری که در سال ۸۱ برای حضور ۱ نفر مهندس شهرساز در هیئت مدیره باید حداقل ۷  نفر مهندس شهرساز عضو سازمان باشند و به همین دلیل در دوره  اول هیئت مدیره مهندس شهرساز در هیئت مدیره حضور نداشت.در حال حاضر خوشبختانه در حال حاضر تعداد مهندسین عضو سازمان در حدود ۳۰۰ نفر می باشند.

وی در خصوص نحوه تاسیس سازمان نظام مهندسی ساختمان اظهار داشت:  سازمان نظام مهندسی بر اساس قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان تشکیل شد، البته در سال ۱۳۵۲ سازمانی تحت عنوان سازمان نظام معماری و عمران در کشور تاسیس شده بود که در واقع هسته اولیه سازمانهای نظام مهندسی ساختمان از آن شکل گرفت، ضمن اینکه در نظام فنی و اجرایی کشور در بخش دولتی  مشغول به فعالیت بوده است که در پروژه های دولتی نظارت داشت. ولی در بخش خصوصی هیچ نهادی وجود نداشت که بر اجرای ساختمان ها نظارت داشته باشد.

در اواخر دهه ۶۰ مهندسین پس از بررسی شرایط ساخت و عدم نظارت کافی در ساخت و ساز به این نتیجه رسیدند که باید یک تشکل مهندسی دارای اصالت حرفه ای را تشکیل دهند و در عین حال هم به ساخت و سازی که در شهرها صورت می پذیرد نظارت وجود داشته باشد.  در استان قزوین هم کانونی به اسم جامعه مهندسین در حدود سال ۱۳۶۷ با ۵۰ نفر عضو تشکیل شده بود.

بنای اولیه تاسیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین بعد از انقلاب  از لزله رودبار و منجیل در سال ۱۳۶۹ گذاشته شد. بعد از وقوع زلزله دولت متقاعد گردید که با خرابی های بسیار و کشته شدن مردم  ، سازمانی در بحث ساخت و ساز در سطح کشور نظارت داشته باشد که در سال ۱۳۷۰ بحث قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مطرح گردید که به طور آزمایشی در سال ۷۱ در استانهای تهران، مرکزی، خراسان رضوی به صورت پایلوت انجام دادند که بعد از مدت ۳ سال در سال ۱۳۷۴ به تصویب رسید.

در نهایت سال ۱۳۷۶ سازمان های نظام مهندسی ساختمان در کل کشور تشکیل گردید، لذا سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین در سال ۱۳۷۷ تاسیس گردید، که با توجه به تعداد کم اعضاء رشته شهرسازی در دوره اول هیئت مدیره نماینده ای ازرشته شهرسازی حضور نداشت.

مهندس وثیق نیا در خصوص وظایف و اهمیت مهندسین شهرساز افزود:ماده ی ۲ قانون، دارای ۱۰ بند می باشد که اهداف تشکیل سازمان های نظام مهندسی را در این ۱۰ بند بیان کرده است  که ۶ بند آن صریحاً به قوانین موضوعات شهرسازی می باشد از جمله آن ارتقاء شهرسازی کشور، رعایت ضوابط شهرسازی، آبادانی و توسعه شهری در حوزه شهرسازی و … میتوان اشاره کرد.

مهندس وثیق نیا در خصوص نحوه فعالیت گروه های تخصصی گفت: گروه های تخصصی متاثر از تعداد اعضاء در رشته تخصصی می باشد که در ابتدا ۳ نفر بود ولی در حال حاضر با توجه به تعداد اعضاء شهرسازی به ۷ نفر رسیده است، که هیئت رئیسه گروه های تخصصی هم با برگزاری انتخابات مشخص می شوند

مبحث دوم مقررات ملی تحت عنوان نظامات اداری برای تمامی هفت رشته ،مجموعه وظایفی در ۳ حوزه طراحی، نظارت و اجرا  تعیین گردیده است. که اخیراً هم بحث تعمیر و نگهداری (مبحث ۲۲) عنوان شده است که اگر به تصویب برسد ،حوزه بسیار وسیعی را در برمی گیرد.

در مبحث ۲۲ برای مهندسین شهرساز ۲ حوزه کاری تعریف شده است بحث صلاحیت های حقوقی مهندسان شهرساز است به این معنی که مهندسین شهرساز به صورت مشترک می توانند به فعالیت هایی از جمله تهیه طرحهای جامع ، طرحهای کلان کشور و سیاستگذاری های کشور ، طرحهای هادی شهری و روستائی و… بپردازند.

موضوع دیگر در خصوص صلاحیت های حقیقی می باشد که دارای بخش های انجام تفکیک اراضی توسط مهندسین شهرساز، تهیه طرح انطباق اراضی شهری، طرح انطباق ساختمان ها و ساختمان های گروه “د” می باشد.

وی در پایان در خصوص مبحث ۲۱ پدافند غیرعامل توضیحاتی را ارائه دادند: پدافند در خصوص پیشگیری و مصون سازی می باشد که مقام معظم رهبری هم تاکید داشته اند، که در سال ۹۳ یک تفاهم نامه سه جانبه سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین با اداره کل پدافند غیرعامل استان و اداره کل راه و شهرسازی استان قزوین منعقد گردید که در استان قزوین این طرح به عنوان پایلوت اجرا گردد که بعد ازمدت ۲ سال توانستیم به استانهای دیگر از جمله استان لرستان و خوزستان تجربیات خود را جهت اجرایی شدن مبحث ۲۱ مقررات ملی ساختمان منتقل نماییم.