بزرگداشت روز معمار ایرانی

مراسم بزرگداشت روز معمار ایرانی به همت سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین و انجمن صنفی مهندسین معمار استان مورخ ۹۲/۲/۳ با حضور پرشور اعضا برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی، در این جشنواره که با تجلیل از پیشکسوتان عرصه معماری و هنرمندان برجسته استان و اجرای موسیقی سنتی همراه بود، ابتدا مهندس فرخ‌زاد طی سخنانی با خیرمقدم به کلیه مهمانان و حاضران در مراسم و تبریک روز معمار به فعالان این عرصه اظهار داشت: در میان رشته‌های هفت‌گانه سازمان نظام مهندسی ساختمان تنها برای رشته معماری روزی ویژه نامگذاری شده که این بیانگر اهمیت رشته معماری است.

وی با اظهار تاسف از عدم توجه به رشته معماری تصریح کرد: در دهه‌های اخیر این رشته آن گونه که باید مورد توجه قرار نگرفته به گونه‌ای که بنایی ماندگار و دارای معماری خاص بر جای نمانده است.

رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان قزوین از وجود فارغ‌التحصیلان برجسته معماری و به میزان نیاز در کشور خبر داد و افزود: تا چندی پیش به میزان نیاز، فارغ‌التحصیل رشته معماری نداشتیم و در برخی استان‌ها تنها یک نفر مهندس معمار وجود داشت که خوشبختانه با توسعه‌ی مراکز آموزش عالی در حال حاضر این کمبود مرتفع شده است.

فرخ‌زاد ادامه داد: با توجه به افزایش تعداد فارغ‌التحصیلان رشته معماری و ضرورت توجه به اصول فنی در ساخت و ساز متاسفانه همچنین این امر مهم مورد توجه قرار نمی‌گیرد که باید در خصوص آن تدابیری اندیشیده شود.

وی در خاتمه تاکید کرد: باید در حوزه‌های مختلف ساخت و ساز شامل معماری داخلی، نمای بیرونی و سیمای شهری از فارغ‌التحصیلان رشته معماری بهره لازم گرفته شود تا شاهد احداث بناهایی با اصول فنی و مهندسی و کاهش حوادث ناشی از این حوزه باشیم.

 ضرورت افزایش نرخ خدمات مهندسی

در ادامه مهندس مانی‌فر، عضو هیات مدیره و رئیس گروه تخصصی رشته معماری سازمان نظام مهندسی ساختمان استان طی سخنانی با تبریک روز معمار به کلیه فعالان این عرصه اظهار داشت: برخی معتقدند، معماری هر قوم و جامعه‌ای از نوع تفکر آن‌ها نسبت به جهان هستی و محیط پیرامون که اهمیت بسیاری دارد، نشات گرفته که به نظر می‌رسد این امر باور درستی باشد.

وی تصریح کرد: معماری جریان میان رشته‌ای است که با بسیاری از موضوعات اجتماعی و فرهنگی ارتباط پیدا می‌کند و این امر از اهمیت بسیاری برخوردار می‌باشد.

مهندس مانی‌فر با اشاره به مهم‌ترین اهداف و برنامه‌های گروه تخصصی معماری سازمان نظام مهندسی ساختمان بیان داشت: اهدافی که این گروه تخصصی در سازمان دنبال می‌کنند گروه‌های مختلفی شامل: توجه به ارتقا جایگاه معماری، برگزاری همایش، نشست‌های آموزشی و مسابقات قابل طبقه‌بندی است.

وی ادامه داد: گروه تخصصی معماری سازمان نظام مهندسی ساختمان همواره سعی می‌نماید با برگزاری دوره‌های آموزشی و نشست‌های تخصصی با کلیه افراد جامعه و بویژه فعالان این عرصه ارتباط برقرار کند و جایگاه این رشته را در جامعه ارتقا دهد.

رئیس گروه تخصصی معماری سازمان نظام مهندسی ساختمان از برگزاری مسابقه طراحی و معماری ساختمان این سازمان در شهرستان بوئین‌زهرا خبر داد و اضافه کرد: افزایش دامنه اشتغال از طریق صلاحیتهای جدیدی که در حوزه معماری وجود دارد و افزایش سطح درآمد مهندسان معماری که اهمیت بسزایی دارد از جمله اهدافی است که گروه تخصصی معماری سازمان نظام مهندسی ساختمان استان دنبال می‌کند.

مهندس مانی‌فر ادامه داد: در حال حاضر در سطح کشور تنها یک و نیم درصد از هزینه متوسط یک ساختمان به خدمات مهندسی اختصاص می‌یابد که این امر باید بازنگری شود.

وی در خاتمه اظهار امیدواری کرد: با همت و تلاش فعالان حرفه مهندسی و انجمن‌های صنفی فعال در این بخش هر چه سریع‌تر شاهد رشد و شکوفایی مجموعه‌ی مهندسان بویژه مهندسان رشته معماری باشیم.

معماری مادر هنرها

مهندس نوروزیان، رئیس انجمن صنفی مهندسین معمار استان نیز طی سخنانی اظهار داشت: از آنجایی که سایر هنرها در قالب یک فضا نمود می‌یابند برخی معماری را مادر هنرها به شمار می‌آورند چرا که تمامی هنرها در کالبد معماری جلوه‌گر می‌شوند.

وی تصریح کرد: از آنجایی که نرخ خدمات مهندسی ساختمان در سال‌های اخیر از تورم عقب ماند و افزایشی نداشته از همین رو انجمن صنفی مهندسین معمار با همکاری سازمان نظام مهندسی ساختمان برای مطلوب‌سازی و واقعی شدن نرخ خدمات مهندسی معماری تلاش می‌نمایند.

 معماری و شهر ارتباط تنگاتنگی دارند

دکتر شهاب کاتوزیان، شهرساز، نظریه‌پرداز و برنده جوایز اول مسابقات معماری در داخل و خارج از کشور نیز طی سخنانی اظهار داشت: به لحاظ مفهومی میان معماری و شهر ارتباط تنگاتنگی وجود دارد و اصول معماری و شهر جزو لاینفک یکدیگر هستند.

وی تصریح کرد: چنانچه شهر و معماری از یکدیگر جدا شوند به طور حتم هیچکدام نمی‌توانند رویه مناسبی را دنبال کنند.

این شهرساز و نظریه‌پرداز برجسته کشور خاطرنشان کرد: هر شهر از لایه‌های مختلفی تشکیل شده که این لایحه‌ها خاطرات جمعی شهر را بوجود می‌آورند و هر معمار باید به این خاطرات و لایحه‌های این شهر توجه نماید.

دکتر کاتوزیان در خاتمه تاکید کرد: هر معماری باید شهر را به خوبی بشناسد و میان لایه‌های بوجودآورنده آن ارتباط ایجاد نماید و به این مهم توجه ویژه‌ای داشته باشد.

 نسبت‌های موجود در هنرهای تجسمی و موسیقی ایجاد زیبایی می‌نماید

دکتر حسام‌الدین سراج، مهندس معمار، استاد آواز، نوازنده سنتور و سه تار نیز طی سخنانی در این جشنواره اظهار داشت: وقتی معماری و موسیقی را با یکدیگر مقایسه می‌نماییم به این نتیجه دست می‌یابیم که معماری بصری است و با چشم می‌توان آن را حس کرد و موسیقی سمعی است و حس شنوایی باید آن را حس کند.

وی در مقایسه‌ای میان معماری و موسیقی گفت: معماری موسیقی مکان است، موسیقی معماری زمان است؛ معماری ثابت و ایستا و موسیقی متحرک است.

سراج خاطرنشان کرد: معماری ایجاد فضای مادی می‌کند ولی موسیقی تنها ایجاد فضای معنوی می‌کند، معماری کاربرد تناسبات در حجم مکان و موسیقی کاربرد تناسبات در طول زمان است.

این استاد آواز، سنتور و سه تار در خاتمه تصریح کرد: در هنرهای تجسمی نسبت‌هایی وجود دارد که در موسیقی نیز وجود دارند و ایجاد زیبایی می‌کنند.

 اهمیت معماری به خوبی درک نشده است

مهندس علی کرمانیان، نماینده دانشکده تخصصی معماری iaac بارسلون در ایران و مدیر موسسه تهران، مطالعات کلان شهر نیز طی سخنانی اظهار داشت: معماری دارای ابعاد و لایه‌های فراوان است اما متاسفانه توسط جامعه عوام درک نشده که البته عامل اصلی این بی‌توجهی‌ها خود معماران هستند که موضوع را به خوبی به جامعه تفهیم نکردند.

وی مصالح تکنولوژی، بستر محیطی، کارفرما و معمار را پایه‌های اصلی و زیربنایی برشمرد و افزود: معماری دارای ابعاد مختلفی است اما هر کدام باید در یکی از سه حوزه یاد شده، مورد بررسی قرار گیرند و هماهنگ با یکدیگر کار کنند.

نماینده دانشکده تخصصی معماری iaac بارسلون در ایران ادامه داد: یک معمار برای آنکه بتواند ایده و خلاقیت خود را به نتیجه برساند باید سه حوزه مصالح و تکنولوژی، بستر محیطی، کارفرما و معمار را به خوبی مدیریت نماید.

مهندس کرمانیان خطاب به فعالان عرصه معماری گفت: چنانچه به عنوان متخصص معمار با زمان گام برنداریم در حوزه کاری خودمان جفا کرده‌ایم.

وی با اشاره به مشکلات موجود در عرصه معماری کشور تاکید کرد: برای رفع این مشکلات به بحث آموزش باید با جدیت توجه شود و تنها به دریافت مدرک دانشگاهی بسنده نشود.

وی با تاکید بر توجه به کیفیت در معماری خاطرنشان کرد: با وجود تعداد قابل توجه متخصصان معماری در کشور به طور حتم در آینده در این رشته جایگاه شایسته‌ای خواهیم داشت.

نماینده دانشکده تخصصی معماری iaac بارسلون در ایران در خاتمه خواستار تاسیس نهاد متولی و مرجع معماری در کشور شد و افزود: در حال حاضر فاقد نظام معمار و متولی برای این رشته هستیم و معماران در صورت بروز مشکل مرجعی برای مراجعه ندارند.

 

گفتنی است؛ جشنواره روز معمار هر ساله با هدف پاسداشت شیخ بهایی، دانشمند دوره صفویه که در طراحی و معماری آثار ماندگار و با بهره‌مندی از تکنولوژی ویژه، بسیاری او را معماری فراتر از عصر خود می‌دانند و همچنین به منظور ارتقای سطح کیفی آموزش‌های معماری، برقراری پیوند میان عرصه اندیشه و عمل در فضایی با نشاط و پویا به همت سازمان نظام مهندسی ساختمان استان برگزار می‌شود.

 

 


گالری