به گزارش روابط عمومی ، سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین با همکاری سازمان بسیج مهندسین عمران و معماری استان قزوین نسبت به برگزاری همایش ” پدافند غیرعامل” اقدام نمود. این همایش با حضور اعضاء سازمان، دکتر داوود محمدی رییس کمیسیون اصل نود و نماینده مردم استان در مجلس شورای اسلامی، مهندس علی فرخ زاد معاون عمرانی استاندار، مهندس عباس وثیق نیا رییس سازمان نظام مهندسی استان، دکتر محمد افشار مدیرکل پدافند غیر عامل و سیروس نصیری مدیر کل تامین اجتماعی استان در تاریخ ۹۵/۰۸/۱۳ در سالن اجتماعات حمداله مستوفی سازمان برگزار شد.
مهندس وثیق نیا: استان قزوین به عنوان طلایه دار اجرای مبحث۲۱ (پدافند غیر عامل) از سال ۹۲ تاکنون می باشد.
در ابتدای این مراسم آقای مهندس وثیق نیا رییس سازمان نظام مهندسی استان در این همایش با خیرمقدم به میهمانان حاضر در مراسم و گرامی داشت یوم ا… سیزدهم آبان، سالروز تبعید حضرت امام خمینی (ره) به ترکیه، کشتار وحشیانه دانشآموزان انقلابی به دست دژخیمان رژیم پهلوی و تسخیر لانه جاسوسی آمریکا توسط دانشجویان مسلمان پیرو خط امام (ره) و با قدردانی از همکاری سازمان بسیج مهندسین، اعضای هیات مدیره سازمان نظام مهندسی استان و دیگر دست اندرکاران در برگزاری همایش پدافند غیرعامل در این مجموعه، گفت: موضوع پدافند غیرعامل اولین بار دهه ۶۰ و در بحث طرح های آماده سازی مطرح شد که که متاسفانه در آن مقطع برای این موضوع منابع مشخص داخلی تعریف نشده بود و مجبور بودیم از منابع عمدتا خارجی و کشورهای اروپایی از جمله کشور سوییس که در این خصوص فعالیت های خوبی انجام داده بود، استفاده کنیم.
مهندس عباس وثیق نیا افزود: در آن زمان، منابعی در وزارت مسکن فراهم و کار در قالب طرح آماده سازی آغاز شد که با توجه به همزمانی آن با جنگ، به موضوع احداث پناهگاه ها پرداخته شد و در همین حد باقی ماند که البته به آن هم چندان اهمیتی داده نمی شد.
وی تصریح کرد: در برنامه پنجم توسعه البته به پدافند غیر عامل اهمیت داده شد که با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری بر این موضوع، باعث شد توجه جدی به آن معطوف شود و رنگی دیگر به خود بگیرد که یکی از موضوعات مهم آن، مقررات ملی ساختمان، تحت عنوان «مبحث ۲۱» بود.
مهندس وثیق نیا گفت: بر اساس این مقررات، باید مبحث ۲۱ در کلیه رشته ها و حوزه های ساختمانی دخالت داشته باشد و به آن توجه شود.
وی در ادامه با اظهار ناخرسندی از اینکه موضوع پدافند عامل هنوز در بسیاری از استان ها مورد توجه قرار نگرفته، از استان قزوین به عنوان طلایه دار اجرای آن از سال ۹۲ نام برد که با تلاش اداره کل پدافند غیرعامل کشور و استان و همچنین سازمان نظام مهندسی استان اجرایی شده است.
رییس سازمان نظام مهندسی استان خاطرنشان کرد: البته با پیگیری هایی که در استان های دیگر صورت گرفته، خوشبختانه این دستورالعمل توسط شورای مرکزی نظام مهندسی کشور، برای ۷ رشته ساختمان ابلاغ شده است.
مهندس وثیق نیا، فرهنگ سازی را در پدافند غیرعامل، مهم ارزیابی و تصریح کرد: در این بحث ابتدا مهندسین باید به آن جدی نگاه کنند و به پدافند غیرعامل اعتماد و اعتقاد داشته باشند و موازین آن را در ساختمان رعایت نمایند و در دیگر سو مردم قرار دارند که باید آن را مطالبه کنند چون پیشگیری از بروز سوانح ساختمان، مهم ترین بحث پدافند غیرعامل است و از آنجایی که موضوعی حیاتی است، باید برای جامعه مهندس و مردم جا بیفتد.
وی همچنین با اشاره به تعبیر مقام معظم رهبری از پدافند غیرعامل به عنوان «مصونیت سازی بدن از درون» و اینکه در صورت تهاجم دشمن، تلاش های آنان به نتیجه نخواهد رسید، افزود: باید تلاش کنیم که پدافند غیرعامل تحقق پیدا کند و مصونیت در ما ایجاد شود و به این موضوع توجه داشته باشیم که این امر برای همیشه به عنوان یک اصل در زندگی ما مطرح باشد.
مهندس فرخ زاد: لزوم دارا بودن پیوست و مطالعات پدافند غیر عامل در تمام طرح های دولتی و غیر دولتی
معاون عمرانی استاندار نیز در این مراسم با اظهار خرسندی از برگزاری این مراسم و خیرمقدم به حاضران، از پدافند غیر عامل به عنوان موضوعی جدی در پیشگیری از حوادث یاد کرد و با بیان اینکه، این موضوع نیاز به اعتبار و بودجه ندارد و تنها لازمه آن مدیریت و برنامه ریزی است، توجه به استانداردها در احداث ساختمان را با توجه به اشکالات فراوانی که به گفته او در ساختمان وجود دارد و با تدبیر مدیریتی قابل رفع است، راهگشا دانست و با اشاره نمای ساختمان ها تصریح کرد: در زمانی که زلزله حادث می شود، این سازه های الحاقی، هم برای مهندسین و هم برای معماران مشکل آفرین است و برای مالکین و بهره برداران نیز وضعیت نامساعدی را ایجاد می کند که اگر نتوانیم راهکاری برای آن بیندیشم، این تخلف سالیان متوالی اتفاق می افتد.
مهندس علی فرخ زاد، توجه به حوزه پیشگیری در بروز حوادث ساختمانی را نیز مهم ارزیابی کرد و اجرای صحیح سیما و منظر ساختمان را دارای تاثیری بسزا در روحیه و شادابی مردم دانست و در ادامه با اشاره به اجرای مبحث ۲۱، افزود: سازمان نظام مهندسی استانی قزوین اولین مجموعه بود که با چراغ سبز مسئولان کشور برای اولین بار نسبت به اجرای مبحث ۲۱ در ساختمان اقدام کرد و قدم اول را در این راستا برداشت و البته باید قدم های محکم تری در این خصوص برداشته شود.
معاون استاندار قزوین در ادامه به ابلاغ بخشنامه ای در خصوص لزوم دارا بودن پیوست و مطالعات پدافند غیر عامل در تمام طرح های دولتی و غیر دولتی اشاره و با بیان اینکه در این وضعیت اقتصادی و بیکاری مهندسین، این قشر باید در موضوع مطالعات و مشاوره ورود پیدا کنند، تصریح کرد: در حال حاضر تمام پروژه های ما با توجه به این بخشنامه، به پیوست نیاز دارد که لازم است مهندسین در این امر حضور جدی داشته باشند.
وی همچنین از سازمان نظام مهندسی خواست در حوزه تاسیسات، شهرسازی و همچنین حوزه معماری و سازه، فراخوان داده و در این محورها برنامه ریزی کند.
دکترمحمدی:آمایش سرزمینی در پدافند غیر عامل نقشی اساسی در ساماندهی اقشار مردم دارد.
نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس شورای اسلامی نیز دیگر سخنران این همایش بود که از پدافند غیرعامل به عنوان دفاع غیر نظامی یاد کرد و با بیان اینکه این امر، هم در زمان جنگ و هم در زمان صلح کاربرد دارد، افزود: پدافند غیرعامل به مجموع تدابیری اطلاق می شود که عمق بازدارندگی نظام را افزایش داده و آسیب هایی که ممکن است به کشور وارد شود را کاهش دهد.
دکتر داوود محمدی با بیان اینکه اگر بخواهیم به توسعه پایدار دست پیدا کنیم، باید به بحث آمایش سرزمینی توجه کافی داشته باشیم، افزود: عدم توجه به بحث آمایش سرزمینی، باعث شده که نسبت شهرنشینی به روستا نشینی، به یک معادله معکوس تبدیل شود.
وی تصریح کرد: امروز بیش از ۷۳ درصد جمعیت کشور شهرنشین و ۲۷ درصد جمعیت روستانشین هستند که آمایش سرزمینی در پدافند غیر عامل نقشی اساسی در ساماندهی این اقشار دارد.
محمدی با تاکید بر اینکه آمایش سرزمینی بهترین توزیع جمعیت با بهترین و مطلوب ترین اهداف در عرصه فعالیت های اجتماعی و اقتصادی است، افزود: اگر بتوانیم وضعیت تمرکز جمعیت در کشور و کانون فعالیت های اجتماعی و اقتصادی را در کشور شناسایی کرده و نسبت به توزیع آن در سطح کشور با رعایت عدالت اقدام کنیم، می تواند در پدافند غیرعامل بسیار موثر باشد.
مدیرکل پدافند غیرعامل استان نیز در ادامه این مراسم، دفاع در مقابل دشمن را جزو هویت ملت ایران برشمرد و با بیان اینکه اگر پدافند غیرعامل نباشد، تمام دستاوردها در کوتاه ترین زمان ممکن از میان خواهد رفت، افزود: تاریخ انسان همواره با درگیری و کشمکش های بشری عجین بوده و جنگ و صلح یک همزیستی و دوکانگی به هم پیوسته ایجاد می کند و صلح حالتی موقتی است ولی جنگ دایمی است.
دکتر محمد افشار همچنین به آیین نامه های پدافند غیر عامل اشاره کرد و افزود: بر اساس این آیین نامه هر شورای پدافند استان، دارای ۱۲ کارگروه تخصصی است که موضوعات مرتبط با پدافند غیر عامل را بررسی می کند.
وی، مهم ترین کارکرد پدافند غیرعامل در تمام کشوره را حفاظت از جان انسان ها و امنیت آنها در مقابل آسیب ها و حفاظت از زیر ساخت های حیاتی و حساس کشور عنوان کرد.
در ادامه برنامه مهندس مرتضی امیری و دکتر رضا فرخ زاد به ایراد سخنرانی درباره به ترتیب تهدیدات سایبری و راهکارهای دفاعی و جنگ روانی و معماری و ملاحظات سازه استحکامات دفاعی به صورت تخصصی و مشروح پرداختند.