به گزارش روابط عمومی، به پیشنهاد گروه تخصصی شهرسازی، سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین نسبت برگزاری “همایش بزرگداشت روز جهانی شهرساز” اقدام نمود. این همایش با حضور اعضاء شهرساز سازمان، مهندس علی فرخ زاد معاونت عمرانی استانداری قزوین، دکتر مریم نخستین احمدی عضو شورای اسلامی شهر قزوین و مهندس عباس وثیق نیا رئیس و اعضاء هیئت مدیره سازمان در تاریخ یکم آذرماه در سالن اجتماعات حمداله مستوفی سازمان برگزار گردید.
در ابتدای این مراسم مهندس وثیق نیا رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین ضمن عرض خیر مقدم اظهار داشت: گرامیداشت روز شهرساز را بنا به دلایلی با ۲ هفته تاخیر برگزار کردیم که این روز را به همه مهندسان شهرساز تبریک عرض می نمائیم که برگزاری اینگونه همایش ها در جهت شناخته شدن رشته شهرسازی و اعتبار بخشیدن به آن کمک خواهد نمود.
تجارب جهانی، برنامه ریز محلی؛ شعار روز جهانی شهرسازی
مهندس وثیق نیا در ادامه اظهار داشت:شعار امسال روز شهرسازی ” تجارب جهانی، برنامه ریز محلی” عنوان شده است؛ مشکلاتی که ما در حال حاضر در حوزه شهرسازی با آن مواجه هستیم اعم از محیط زیست، ترافیک و … می باشد که حدود ۱۵۰ سال گذشته کشورهای دیگر با آن مواجه بوده اند که ما می توانیم با استفاد از تجربیات این کشورها از این مشکلات عبور نمائیم. انتقادی که نسبت به مهندسین شهرساز وارد می شود این است که شهرسازی را از حوزه کالبدی به آن نگاه می کنیم.موضوع شهرسازی بسیار گسترده است و به همکاری تمامی رشته ها و مردم نیاز دارد، اگر مهندسین شهرساز بتوانند مردم را متقاعد کنند که در حوزه شهرسازی، محیط زیست، ترافیک و … دارای اهمیت هستند گام بسیار موثری در این حوزه برداشته ایم.
ایجاد دفاتر تسهیل گریدر بافت های فرسوده
وی ادامه داد: یکی از اقداماتی که در حوزه شهرسازی در حال انجام است راه اندازی دفاتر تسهیل گری می باشد که هدف از برگزاری این طرح بحث اجتماعی فرهنگی و دخالت شهرسازها به لحاظ مشارکت و برنامه ریزی همراه با مردم و نه برای مردم در بافت های فرسوده می باشد.
کشور ما در حوزه توسعه پایدار شهری، فعالیت هایی را انجام داده است که حدود ۲۴ سال است ما با امضاء کنوانسیون وارد حوزه توسعه پایدار شهری شده ایم که مندسین شهرساز در این موضوع می توانند فعالیت های موثری را داشته باشند ولی متاسفانه د رحوزه عمل این موضوع اتفاق نیفتاد. که در راستای تهیه طرح cds که در دنیا این طرح برای ۴ شهر تهیه شده که قزوین به عنوان یکی از شهرهاپایلوت بوده که ۲ بار طرح cds برای قزوین تهیه شده است.
تعیین وظایف مهندسی شهرساز در قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین خاطر نشان کرد: از سال ۱۳۷۱ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان به عنوان آزمایشی در کشور اجرا گردید که نهایتاً در اسفند ماه سال ۱۳۷۴ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان تصویب شد که حدود ۲۱ سال است که از عمر تاسیس سازمان های نظام مهندسی ساختمان می گذرد و موضوع شهرسازی در آن ابتر مانده است. در ماده ۲،۴ و ۳۴ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان صراحتاً بر وظایف مهندسین شهرساز تاکید شده است . ولی متاسفانه سازمان های نظام مهندسی ساختمان در حوزه شهرسازی به صورت جدی ورود نکرده اند، در حالی که بر اساس مبحث دوم مقررات ملی ساختمان وظایفی را در ۲ حوزه حقیقی و حقوقی تعیین کرده است. در حوزه حقوقی در خصوص بحث تهیه طرحهای جامع و طرح های تفصیلی و از این قیبل می باشد ودر حوزه حقیقی که انفرادی انجام می شود مباحث مرتبط با تفکیک اراضی، طرح انطباق اراضی شهری و طرح انطابق ساختمان ها تعریف شده است.
مغفول ماندن طرح های توسعه در سازمان های نظام مهندسی ساختمان
وثیق نیا گفت:یکی از مهم ترین مسائلی که در حوزه سازمان های نظام مهندسی مغفول مانده است بحث نظارت طرح های توسعه می باشد. که با جلسات متعددی که با وزارتخانه و شورای مرکزی برگزار کردیم مقرر شد که سازمان های نظام مهندسی و مهندسین شهرساز بتوانند در این موضوع ورود پیدا کنند وکه امیدواریم با اجرای این موضوع اوضاع کمی و کیفی شهر و شهرسازی ارتقاء پیدا کند.
اجرای مبحث ۲۱ مقررات ملی ساختمان در کشور
وثیق نیا در پایان سخنان خود اظهار داشت: مبحث پدافند غیرعامل به عنوان مبحث ۲۱ مقررات ملی ساختمان و مصوب هیئت وزیران لازم الاجرا می باشد که در سطح استان قزوین به صورت پایلوت در حدود ۲ سال است که اجرایی شده است. اخیراً گروه تخصصی شهرسازی شورای مرکزی با برگزاری جلسات متعدد و با بازنگری چک لیستها، فرآیند آن و حق الزحمه، موضوع اجرای مبحث ۲۱ مقررات ملی ساختمان را به کلیه سازمانهای نظام مهندسی ساختمان استانها ابلاغ نموده که با تصویب این موضوع در هیئت مدیره استانها جهت تصویب نهائی به هیئت چهار نفره ارجاع خواهد گردید و نتیجه تصویب این قانون مهندسین شهرساز می توانند در حوزه ساخت و ساز ورود پیدا نمایند.
حل مشکلات حاشیه نشینی و سکونتگاههای غیر رسمی در استان
مهندس فرخ زاد با اشاره به معضل حاشیه نشینی اظهار داشت: موضوعات حاشیه نشینی و سکونتگاههای غیر رسمی در استان قزوین وجود دارد ولی خوشبختانه در مقایسه با سایر استانها، این موضوع در استان ما کمتر مشاهده می شود. ولی می بایست در جهت رفع این مشکل در سطح کشور راهکارهای مناسبی ارائه گردد. یکی از دلائل عمده این معضل اجتماعی مهاجرت روستائیان به شهرها می باشد و نمی توان جلوی خواسته ها و تصمیم این قشر از مردم جامعه ایستاد و با آن به مقابله پرداخت. برای رفع این معضل حوزه شهرسازی با ارائه راه کارهای مناسب می تواند به حل این معضل حاشیه نشیتی و مشکلات آن با ارائه طرج هایی در جلوگیری از ساخت و سازهای غیر مجاز در حاشیه شهرها جلوگیری کنند.
نباید ضوابط سختگیرانه و محدود تصویب نمائیم.
معاونت عمرانی استانداری قزوین خاطر نشان کرد: می بایست راهکارهای مناسبی در جهت رفع این مشکلات ارائه گردد و نباید ضوابط سختگیرانه و محدود تصویب گردد.
وی در پایان سخنان خود اظهار داشت: در سیستم مدیریتی نیاز داریم که نگرش جدیدی را اعمال کنیم لذا مشکلات در تمام قسمت های مختلف وجود دارد که نیاز به پول و اعتبارات ندارد فقط باید با مدیریت و تدبیر لازم به حل آن اقدام نمود. در بحث اقتصاد مقاومت هم باید تغییر نگرش رخ دهد، قرار نیست منابع جدید از دولت اختصاص یابد و سرمایه گذاری صورت پذیرد لذا با تغییر نگرش می توانیم کلیه مواردی که به آن انتقاد داشتیم را رفع نمائیم.
شایان ذکر است در پایان مراسم از پیشکسوتان در حوزه شهرسازی تقدیر و تشکر گردید.