نقش کلیدی سازمان نظام مهندسی ساختمان در صنعت ساختمان

در راستای اجرای قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، آزمون ورود به حرفه مهندسان برای متقاضیان اخذ پروانه اشتغال به کار مهندسی در روزهای پنجشنبه و جمعه یازدهم و دوازدهم بهمن ماه در دو نوبت صبح و عصر در محل دانشگاه شهید بابائی و علامه دهخدا برگزار گردید.
از این آزمون که در رشته‌های عمران، معماری، مکانیک، برق، نقشه‌برداری، شهرسازی و ترافیک همزمان با سراسر کشور برگزار شد دکتر داودمحمدی و خانم مهندس زرآبادی نمایندگان مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس شورای اسلامی، اعضای هیات مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین و مدیر کل راه و شهرسازی استان بازدید به عمل آوردند.
مهندس زرآبادی نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در حاشیه این بازدید از سازمان نظام مهندسی ساختمان به عنوان تخصصی ترین سازمان در بخش صنعت ساختمان یاد کرد و گفت: سازمان نظام مهندسی ساختمان به عنوان یک سازمان تخصصی که فارغ التحصیلان رشته های مهندسی ساختمان را بکار می گیرد، در صنعت ساختمان و شهرسازی نقش مهم و  کلیدی دارد.
وی  اشتغال را از موارد حائز اهمیت برشمرد و افزود: اشتغال مهندسین و متخصصین به لحاظ تخصص گرایی از اهمیت بیشتری برخوردار میباشد که لازم است نگاه ویژه ای به این موضوع داشت. همچنین با توجه به اینکه ظرفیت کار مهندسین بصورت متوازن تقسیم نمیشود و کسانی که تازه به این حرفه ورود پیدا میکنند شاید فرصت کمتری برای انجام کار حرفه ای خود در این صنعت داشته باشند، به همین منظور این موضوع در حال پیگیری است که این توازن اتفاق افتد و همه مهندسین دارای صلاحیت فرصتهای برابر داشته باشند که البته این توازن در برخی شهرها اجر شده است.
مهندس زرآبادی عنوان کرد: بیمه اعضای نظام مهندسی ساختمان از موضوعات دیگری است که در حال پیگیری آن هستیم. البته موانعی وجود دارد که امیدواریم با رفع این موانع و اشکالات موفقیتهای لازم و رضایت اعضای نظام مهندسی کسب شود.
دکتر داود محمدی دیگر نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس شورای اسلامی نیز در بازدید از این آزمون بیان کرد: اجرای مقررات ملی ساختمان و نظارت بر ساخت و سازها تاثیر بسیار زیادی در طول عمر ساختمانها و صیانت و حفاظت از اموال مردم دارد. همچنین با اجرای مقررات ملی ساختمان می توانیم در بهینه سازی مصرف انرژی موفق تر عمل کنیم که سازمان نظام مهندسی ساختمان در این حوزه ها قدمهای بسیار خوبی برداشته است.
وی تصریح کرد: برگزاری این آزمون از این نظر که بتوانیم پروانه اشتغال برای دست اندرکاران صنعت ساختمان صادر کنیم گام مثبتی است منتها باید برای اشتغال قبول شدگان این آزمون چاره اندیشی شود و باید دولت با سیاست گذاری های مناسب به سمتی حرکت کند که بازار مسکن و ساخت و ساز فعال شود تا بتوانیم از این طریق نسبت به ایجاد اشتغال برای مردم قدم برداریم.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین نیز ایجاد اشتغال برای مهندسین را یکی از اولویتهای سازمان برشمرد و گفت: یکی از اهداف ما در راستای ارائه خدمات فنی مهندسی در حوزه صنعت ساختمان، توسعه این خدمات و اشتغالزایی برای مهندسین میباشد که با اجرای مباحث ۲۲ گانه مقررات ملی ساختمان میتوان این فضا و شرایط را برای اشتغال ایجاد کرد.
مهندس مجابی بیان کرد: متاسفانه در حال حاضر نتوانسته ایم تمام ۲۲ مبحث مقررات ملی ساختمان را اجرایی کنیم. در این راستا باید حمایت دستگاههای متولی همچون حوزه های مرتبط با ساختمان در استانداری و اداره کل راه و شهرسازی وجود داشته باشد تا با اجرایی شدن کامل مباحث مقررات ملی ساختمان بتوانیم گام ها موثری در اشتغال مهندسین صنعت ساختمان داشته باشیم و هم ارائه خدمات مهندسی در این بخش برای مردم ملموس تر و کارامدتر شود.
وی با اشاره به نحوه برگزاری آزمون توسط سازمان سنجش و وزارت راه و شهرسازی عنوان کرد: با توجه به اینکه سازمان نظام مهندسی ساختمان در مباحث اجرایی ارتباط نزدیک و اشرافیت کامل دارد، بنابراین میتواند در حوزه تدوین سوالات آزمون و همچنین اجرای آن نقش موثری داشته باشد که امیدواریم با برگزاری جلسات مشترک بین وزارت راه و شهرسازی و سازمان نظام مهندسی ساختمان اثربخشی و کارآمدی این آزمونها با حضور نظام مهندسی ساختمان دو چندان گردد.
مهندس مجابی اظهار داشت: بی شک قبول شدگان این آزمون نیاز به گذراندن دوره های آموزشی، کار آموزی و بازدیدهای عملی دارند و لازم است مباحث مقررات ملی ساختمان را مجددا از منظر اجرایی مورد مطالعه قرار دهند و در صورت نیاز به دوره آموزشی حتما به واحد آموزش سازمان اعلام نمایند.
مدیر کل راه و شهرسازی استان قزوین نیز ضمن تشکر از تمام افرادی که در برگزاری آزمون شرکت نمودند عنوان کرد: در این دوره از آزمون ۲۲۲۷ نفر شرکت داشته اند که آرزوی موفقیت برای تمام شرکت کنندگان در آزمون را داریم.
مهندس حق لطفی با بیان عدم تناسب بین عرضه کار و تعداد مهندسان ورود به حرفه اظهار داشت: با توجه به عرضه کار، توزیع مناسب انجام نمیشود که در این زمینه ما تابع وزارتخانه و قانون هستیم. همچنین وزارتخانه در خصوص تعرفه خدمات مهندسی در حال بازپیرایی است که بر اساس اطلاعاتی که اداره کل راه و شهرسازی به وزارتخانه داده است و ابلاغیه وزارتخانه و هیات چهار نفره تصمیم های لازم در این خصوص گرفته خواهد شد.
عبدالرزاقی، رئیس اداره نظام مهندسی و مقررات ملی ساختمان اداره کل راه و شهرسازی قزوین با اشاره به برگزاری همزمان این آزمون در سراسر کشور به عنوان بزرگترین آزمون تخصصی کشور اعلام کرد: در کل کشور ۱۵۰ هزار نفر در آزمون شرکت کرده اند که در استان قزوین ۲۲۲۷ نفر شرکت کننده داشتیم که از این تعداد ۲۱۸۳ نفر مهندس، ۱۰نفر کاردان و ۳۴ نفر معمار تجربی بوده اند.
مهندس عبدالرزاقی عنوان کرد: کسانی که در این آزمون شرکت کرده اند اگر بتوانند ۵۰ درصد نمره آزمون را  کسب کنند پذیرفته شده در آزمون محسوب میشوند و با داشتن ۳ سال سابقه کار حرفه ای در حرفه مهندسی میتوانند بعد از دریافت پروانه اشتغال بکار بصورت رسمی وارد حرفه مهندسی شوند و فعالیت حرفه ای خودشان را آغاز کنند.
وی تصریح کرد: این آزمون بصورت معمول دو بار در سال در ۷ رشته مهندسی عمران، معماری، تاسیسات مکانیکی و برقی، شهرسازی، ترافیک و نقشه برداری و در رشته کاردانی بجز رشته ترافیک در ۶ رشته برگزار میشود.
این مسئول افزود: با توجه به خروجی این آزمونها که حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد قبولی میباشد لازم است نگاه ویژه ای در بحث آموزش داشت و باید یک بازنگری در تعداد فارغ التحصیلان و کیفیت آموزشی آنان و همچنین نیاز تخصصی جامعه صورت پذیرد.
مهندس عبدالرزاقی اشتغال مهندسین را از دغدغه های نظام مهندسی و اداره کل راه و شهرسازی برشمرد و عنوان کرد: در حقیقت در حوزه ارائه خدمات مهندسی ظرفیت هایی بسیار بیشتر از چیزی که در حال حاضر ارائه میشود وجود دارد و باید سعی شود از خدمات واقعی مهندسین در تمامی بخشهای اجرا، طراحی، نظارت و بهره برداری از ساختمانها استفاده شود.
وی در پایان اشاره کرد: با مشارکتی که بین سازمان سنجش و وزارت راه و شهرسازی وجود دارد سوالهای این آزمون توسط تدوین کنندگان مقررات ملی ساختمان طراحی میشود و نتایج دو ماه بعد از برگزاری آزمون از طریق سایت سازمان سنجش و وزارت راه و شهرسازی اعلام خواهد شد.

 


گالری