به گفته رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان، شهروندان از ظرفیت های مهندسان و متخصصان حوزه ساخت وساز برای ارتقاء کیفیت و بهره وری ساختمان ها به منظور کمک به حفظ سرمایه های ملی غافل نشوند.
به گزارش ر وابط عمومی سازمان؛ مهندس کاظم مجابی به مناسبت روز مهندس در سخنرانی پیش از خطبه های نمازجمعه اظهار کرد: خوشبختانه امروزه جامعه مهندسی به میزانی رسیده که در هر خانواده ای یکی از اعضای آن مهندس هستند که این جای خشنودی است.
وی با بیان این که مقوله ساختمان و صنعت ساختمان امروزه از اهمیت ویژه ای برخوردار است تصریح کرد: با توجه به این که ایران بر روی گسل و خط زلزله قرار دارد و به طور میانگین سالانه در نقاط مختلف کشور زلزله هایی رخ می دهد از همین رو توجه به مباحث ایمنی و کیفی ساختمان از موارد حائز اهمیتی است که نباید نسبت به آن ها سهل انگاری شود.
این مسوول با اشاره به فاجعه هایی که در پی وقوع زلزله منجیل و بویین زهرا روی داد، ابراز کرد: در این دو حادثه با هدررفت سرمایه و تلفات جانی جبران ناپذیری روبرو شدیم که بسیار تاسف برانگیز بود، چرا که در زلزله منجیل بیش از ۵۰ هزار نفر از هموطنان ما جان خود را ازدست دادند و افراد زیادی نیز بی خانمان و آواره شدند.
مهندس مجابی با بیان این که زلزله منجیل بهانه شد که نظام مهندسی ساختمان در کشور تاسیس شود، بیان کرد: با ایجاد این سازمان تخصصی و مردم نهاد و خصوصی، موضوع ساختمان دارای اهمیت و توجه بالایی شده تا آنجایی که سال ۷۴ در مجلس شورای اسلامی، قانون نظام مهندسی ساختمان وضع شد و به تبع آن سازمان نظام مهندسی ساختمان استان ها راه اندازی شدند.
این مسوول با اشاره به وظایف سازمان نظام مهندسی ساختمان اظهارکرد: این سازمان از ۷ رشته تخصصی، مهندسی و مرتبط با حوزه ساختمان تشکیل شده تا اثرهای کیفی و نقش تفکرهای مهندسی در صنعت ساختمان به خوبی نمایان شود.
مجابی با معرفی رشته های هفت گانه سازمان نظام مهندسی ساختمان خاطر نشان کرد: مهندسان فعال رشته های مختلف فنی و تخصصی ساخت و ساز در ارتقاء کیفیت ساختمان بسیار ایفای نقش کرده اند، بنابراین این قشر نباید در جامعه نادیده گرفته شوند.
وی با بیان این که جمعیت شهرنشین افزایش یافته، نوع معماری و ساخت وسازهای ساختمان ها تغییرات زیادی داشته است؛ افزود: در گذشته خانه ها به صورت ویلایی ساخته می شدند و در هر ساختمان جمعیت محدودی سکونت داشتند، اما امروزه به واسطه بلند مرتبه سازی در هر ساختمانی ۳۰ تا ۴۰ شهروند سکونت دارند و با توجه به افزایش قیمت زمین و مسکن، تراکمهای ساختمانی و تعداد ساکنان هر ساختمان روبه افزایش است.
رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان یادآور شد: با توجه به اینکه در موازین دینی به اهمیت حفظ جان انسان تاکیدهای زیادی شده از همین رو توجه به کیفیت ساختمان بسیار حایز اهمیت است.
مجابی با بیان اینکه به ساختمان تنها نباید به عنوان یک سرپناه نگاه شود بلکه باید به گونه ای باشد که شهروندان درآن آرامش و آسایش را احساس کنند، افزود: ساختمان ها باید به گونه ای ساخته شوند که موضوع های تخصص تاسیسات و موارد بهداشتی لازم برای سلامت بهره برداران در آن به خوبی پیاده سازی شوند.
وی اضافه کرد : در حوزه رعایت ایمنی در صنعت ساختمان باید از نگاه صرف و محدو به سازه ها پا را فراتر بگذاریم و به مباحث بهداشتی و رفاهی با جدیت ورود کنیم؛ به همین منظور مقوله hse مطرح شده که در آن ایمنی و بهداشت بسیار حایز اهمیت معرفی شده است.
این مسوول تاکید کرد: معماری ساختمان ها باید به گونه ای باشند که تضمین کننده سلامت افراد باشند، به عنوان مثال با توجه به ضرورت تامین ویتامین d در بدن شهروندان ساختمان ها باید به گونه ای باشند که افراد نور کافی خورشید را دریافت کنند؛ همچنین به واسطه افزایش میانگین سنی شهروندان، پله باید از ساختمان ها حذف شود تا کمتر دچارعارضه شوند؛ البته این ها مواردی است که مهندسان باید به رعایت آن ها توجه داشته باشند وپیاده سازی آن ها را به بهره برداران گوشزد کنند.
مجابی با تاکید به رعایت نکات زیست محیطی در ساختمان ها خاطرنشان کرد: مهندسان نباید هر نوع ساختمانی و تنها بر اساس سلیقه بهره برداران بسازند، بلکه به کیفیت مصالح و افزایش عمرمفید ساختمان باید توجه ویژه ای داشته باشند، چراکه که ارتقاء عمر ساختمان به بیش از ۱۰۰ سال حفظ محیط زیست و منابع زیرزمینی کمک بسزایی می کند.
وی افزود: تلاش سازمان نظام مهندسی ساختمان براین است که خدمات مهندسان در حوزه کیفی سازی ساخت وساز افزون تر شود، البته در این حوزه تمامی مسوولیت ها بر عهده این سازمان نیست و تحقق آن با همراهی و مشارکت های مردمی امکان پذیر است.
این مسوول با تاکید بر افزایش ارتباط مردم با سازمان نظام مهندسی ساختمان به ویژه در زمان بهره برداری گفت: درب سازمان نظام مهندسی ساختمان برروی تمامی شهروندان باز است و آن ها می توانند با مراجعه به سازمان و استفاده از ظرفیت مشاوران در دفتر مشاوره مردمی که به زودی راه اندازی می شود، تمامی مطالبات خود را درحوزه صنعت ساختمان مطرح کنند و درباره مشکلات خود در زمینه ساخت وساز از رهنمودهای متخصصان و بانک اطلاعاتی موجود در سازمان بهره بگیرند .