لزوم رعایت ضوابط مندرج در مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان

نامه مدیر کل محترم دفتر مقررات ملی و کنترل ساختمان درخصوص تاکید مجدد بر لزوم رعایت ضوابط مندرج در مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان (صرفه جویی در مصرف انرژی) در کلیه مراحل ساخت و ساز:

متاسفانه علیرغم تاکید صریح ماده ۳۴ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مبنی بر رعایت مقررات ملی ساختمان، نتایج حاصل از نظارت عالیه موضوع ماده ۳۵ قانون مذکور نشان می‌دهد که بخش قابل توجهی از ضوابط لازم الاجرای مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان در مراحل طراحی، نظارت و اجرا اعمال نمی‌گردد. با توجه به بحران ناترازی انرژی و سهم ساختمان‌ها در انرژی مصرفی کل کشور، نهادهای مسئول از جمله شورای عالی انرژی، پیگیری‌های مستمری را در خصوص الزام به اجرای کامل مبحث نوزدهم را مورد تاکید قرار داده‌اند. لذا با توجه به ضرورت فوق العاده موضوع، ذیلا برخی موارد جهت تاکید به سازمان استان‌ها و تمامی طراحان ناظران و مجریان تسریح می‌گردد.

۱) طبق بند ۱۹-۴-۳-۷ : در ساختمان‌های عمومی گروه ۱ و ۲ (جداول صفحه ۱۹۰ و ۱۹۱ ) که سیستم گرمایی و سرمایی مرکزی دارند، لازم است برای هر یک از واحدها و یا بخش‌های مستقل ساختمان، سامانه اندازه‌گیری مصرف نصب گردد.

۲) طبق بند ۱۹ -۵-۴-۲ : موتورهای برقی مورد استفاده در سیستم‌های سرمایش، گرمایش، تهویه، آسانسور، پله برقی و پیاده‌روهای متحرک باید مجهز به سیستم کارآمد تنظیم دور و نقطه کار مناسب باشند.

۳) طبق بند ۱۹ -۳-۱-۳ : نقشه‌های تاسیسات مکانیکی باید شامل سیستم‌های کنترل مصرف انرژی باشند.

۴) طبق بند ۱۹ -۴ -۳-۹ : لازم است تا با در نظر گرفتن شیرهای بالانس و دیگر امکانات مورد نیاز، امکان متعادل کردن مدارهای توزیع سیستم‌های سرمایی و گرمایی فراهم گردد.

۵) طبق بند ۱۹-۴-۴-۱ : در طراحی تاسیسات الکتریکی باید نمودار مصرف برق در دوره بهره‌برداری و مقدار سالانه و روزانه تهیه شود.

۶) طبق بند ۱۹-۴-۳-۶ مدار بر گشت آبگرم مصرفی باید مجهز به سیستمی باشد که کارکرد پمپ برگشت آب گرم مصرفی را بر اساس دمای آب برگشتی، کنترل کند.

۷) طبق بند ۱۹- ۵-۴- ۲ : محدود نگه داشتن میزان عدم تعادل ولتاژ در فازها، دوره بهره‌برداری از موتور، به کمتر از یک درصد برای جلوگیری از کاهش راندمان موتور.

لازم به ذکر است موارد فوق تنها به عنوان نمونه‌ای محدود از مواردی که غالباً مغفول مانده‌اند اعلام گردید.