هرچند به خدمات مسئولان سازمان نظام مهندسی ساختمان در دوره‌های گذشته ارج می‌نهیم، ولی معتقدم که با آغاز به کار شورای مرکزی دوره پنجم، روح جدیدی در سازمان نظام مهندسی ساختمان دمیده شد و عملکرد بسیار خوبی در امور حرفه‌ای و تخصصی از لحاظ کمی و کیفی داشته‌ایم. درواقع؛ با توجه به اینکه در ۶ شهریور امسال انتخابات اعضای هیئت‌مدیره استان‌ها برگزار می‌شود، استقبال بسیار خوبی از ثبت نام در آن شده که قابل مقایسه با دوره‌های قبل نیست و نشانگر وجود انگیزه در اعضای سازمان نظام مهندسی استان‌هاست. بنابراین وجود حس انگیزه و مشارکت در اعضا بیانگر فعالیت‌های تأثیرگذار مسئولان سازمان نظام مهندسی ساختمان دوره کنونی است.

به گزارش روابط عمومی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور شبکه اطلاع رسانی صما در گفتگویی با مهندس فرج زاده ها به بررسی عملکرد سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور پرداخته است که در ادامه می آید :

نایب رییس اول شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور معتقد است که هرچند با آغاز به کار شورای مرکزی دوره پنجم، روح جدیدی در سازمان نظام مهندسی ساختمان دمیده شده و عملکرد بسیار خوبی از لحاظ کمی و کیفی در امور حرفه‌ای و تخصصی داشته‌ایم؛ اما عده‌ای از مخالفان در پی انحلال این سازمان هستند. وی در گفت و گو با خبرنگار شبکه اطلاع‌رسانی صنوف و مسکن ایران (صما) به مواردی از اقدامات این افراد و نیز شرح عملکرد شورای مرکزی دور پنجم اشاره کرده است. متن این گفت و گو را می خوانید:

 

آقای مهندس فرجزاده‌ها! لطفاً به اهم فعالیت‌های عملکرد شورای مرکزی اشاره کنید.

واگذاری قطعی ساختمان شماره ۲ وزارت سابق مسکن و شهرسازی با زیربنای مفید هزار و ۸۰۰ متر و قیمت کارشناسی و بسیار مناسب (۵ میلیارد و ۹۰۰ هزار تومان)، با کمک وزیر راه و شهرسازی و به طور اقساطی به شورای مرکزی است که پس از ۱۲ سال محقق شد؛ چون در طول این ۱۲ سال اعضای شورای مرکزی در طبقه دهم و مساحت ۳۰۰ متری در سازمان ملی زمین و مسکن حضور داشتند. همچنین پیگیری واگذاری زمین و ساختمان سازمان نظام مهندسی استان تهران به شورای مرکزی واقع در شهرک غرب که در حال انجام است.

اقدام دیگر شورای مرکزی با مشاوره پارلمانی و پیگیری رئیس سازمان، پیگیری مستمر و انجام اقدام به‌موقع درخصوص حذف ماده واحده تغییر قانون نظام مهندسی بود که بدون هماهنگی با این شورا و وزارت راه و شهرسازی به هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی ارائه شده بود. اگر این شیطنت -که از سوی مخالفان سازمان مهندسی شده بود- مصوب می‌شد، کل سازمان نظام مهندسی استان‌ها و کشور و شورای مرکزی محدود و تبدیل به نهاد بسیار کوچک دولتی می‌شد و درواقع اختیارات فعلی نیز از آنها سلب می‌شد و قطعاً نامی از شورای مرکزی و سازمان نظام مهندسی ساختمان در استان‌ها باقی نمی‌ماند.

یکی دیگر از موارد مهم، اختصاص ردیف بودجه‌ دولتی به سازمان نظام مهندسی ساختمان بود که با پیگیری شورای مرکزی انجام شد. پیش از این اگرچه سازمان‌های غیرانتفاعی نظیر سازمان نظام مهندسی معدن، کشاورزی، پزشکی و… ردیف بودجه دولتی داشتند، اما سازمان نظام مهندسی ساختمان فاقد ردیف بودجه‌ای دولت بود.

همچنین شورای مرکزی، دستور رئیس‌جمهور درخصوص الزام و تکلیف دستگاه‌ها مبنی بر استفاده از کارشناسان ماده۲۷ (کارشناسان رسمی سازمان نظام مهندسی ساختمان) به تمام نهادهای دولتی و غیردولتی، وزارتخانه‌ها و شهرداری‌ها ابلاغ کرد.

به استناد ماده ۲۱ قانون و ماده ۱۱۴ آیین‌نامه، هیئت حل اختلاف را نیز در شورای مرکزی تشکیل داده‌ایم که این هیئت با حضور در استان‌ها و پیگیری حل اختلافات بین ارکان سازمانی استان‌ها در یکسال گذشته عملکرد خوبی داشته است. همچنین نظارت بر عملکرد استان‌ها که در ۱۲ سال گذشته مغفول مانده بود، یکی از مهمترین وظایف شورای مرکزی بوده که اکنون در حال انجام است. یعنی سازمان نظام مهندسی ساختمان، کمیته نظارت بر استان‌ها را تشکیل داده و اعضای این کمیته فعالیت خود را شروع کرده‌اند.

 

به هدف برخی افراد در خصوص انحلال سازمان نظام مهندسی اشاره کردید. آیا مشخص نشد که این افرد چه کسانی هستند؟

با آغاز به کار شورای مرکزی پنجم سازمان نظام مهندسی ساختمان تغغیرات و تحولات زیادی در سطح کشور اتفاق افتاد. به نظر می‌رسد که این تحولات چندان خوشایند برخی از افرادی نبود که قبلاً در سازمان نظام مهندسی فعال بودند، اما توانایی انجام چنین اموری را نداشتند.

 

طی روزهای گذشته تفاهم‌نامه مالیاتی بین سازمان نظام مهندسی و سازمان امور مالیاتی منعقد شد؛ در این باره توضیح دهید.

طی جلسه‌ای با حضور حسینی وزیر اقتصاد، هاشمی رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور و عسکری رییس سازمان امور مالیاتی این تفاهم‌نامه مالیاتی برای اولین بار منعقد و حداقل معافیت مالیاتی ۴۵۰۰ متر مربع تعیین و ابلاغ شد. هرچند ما مخالف پرداخت مالیات برای استفاده در راستای آبادی کشور نیستیم، اما هیچگاه فرمول عادلانه و واقعی برای اخذ این مالیات ارائه نشده بود و مهندسان بیش از حد لازم مالیات پرداخت می‌کردند. بر این اساس ضرایب خاصی برای رشته‌های مختلف تعریف شده‌ است: ضریب نظارت رشته عمران و معمار ۱۰۰ و سقف مالیاتی آنها ۴۵۰۰ متر است. نرخ تعدیل محاسبه کارکرد نسبت به سایر رشته‌ها کمتر از یک است؛ یعنی برای طراحی و محاسبات ساختمان ۴۵درصد، طراحی و نظارت تأسیسات مکانیکی ۲۷درصد، طراحی و نظارت تأسیسات برقی ۲۰درصد و برای طراحی شهری و نقشه‌برداری ۲۰ درصد تعیین شده است. مثلاً اگر یک مهندس عمران و مهندس معمار ۶۵۰۰ متر اجرا و نظارت کرده باشند، ۴۵۰۰ متر شامل معافیت مالیاتی است و برای ۲ هزار متر باقی‌مانده مالیات اخذ می‌شود. اما اگر مهندسی برقی ۱۰ هزار متر کار کرده باشد، ۲۰ درصد آن معادل ۲ هزار متر است که معاف از مالیات خواهد بود.

مهندسان ساختمانی که نظارت ساختمان آنها از ۴۵۰۱ تا سقف ۶۳۰۰ متر مربع نسبت به مازاد ۴۵۰۰ متر مربع است، مالیات هر متر مربع ۲۵۰۰ ریال، از ۶۳۰۱ متر مربع تا ۱۰۱۰۰ مترمربع، نسبت به مازاد ۶۳۰۰ متر مربع ۳۷۰۰ ریال، و از ۱۰۱۰۱ متر مربع به بالا، نسبت به مازاد ۱۰۱۰۰ متر مربع ۴۶۰۰ ریال محاسبه خواهد شد. محوریت این توافق‌نامه پرداخت مالیات بر اساس عدالت است که به استان‌ها ابلاغ کرده‌ایم و سازمان امور مالیاتی نیز به ادارات کل امور مالیاتی به استان‌ها ابلاغ کرده و از ۲۷ تیر استقبال و برای مشمولان اجرایی شد. به این ترتیب اکثر مهندسان عضو سازمان نظام مهندسی ساختمان و دارای پروانه اشتغال به کار با توجه به ارائه اظهارنامه از معافیت مالی بهره‌مند می‌شوند.

 

به نظر شما کاهش مبلغ مالیات چه تأثیری در ساخت و ساز دارد؟

پرداخت مبلغ بالا برای مالیات و محاسبات غلط همواره به عنوان مشکلی بزرگ برای مهندسان مطرح بود و مهندسان را دلسرد می‌کرد. با کاهش مبلغ مالیات مهندسان می‌توانند با انگیزه بالا در عرصه تخصصی و حرفه‌ای ساخت و ساز وارد شوند که به یقین تأثیر مستقیمی بر افزایش کیفیت ساخت و ساز، نظارت، طراحی و اجرا خواهد داشت.

 

گزارش اجمالی درباره برگزاری هیئت عمومی سازمان نظام مهندسی ساختمان که اخیراً در کرمانشاه برگزار شد، ارائه دهید.

اجلاس پانزدهم هیئت عمومی سازمان نظام مهندسی ساختمان به استناد ماده ۱۹ قانون و ۱۰۷ آیین‌نامه اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، متشکل از اعضای اصلی هیئت‌مدیره استان‌ها در تیر ماه در کرمانشاه برگزار شد و در این اجلاس به تمام اهداف خود رسیدیم. مواردی که به استناد آیین‌نامه در اجلاس مطرح شد، ارائه گزارش عملکرد شورای مرکزی بود که به تأیید هیئت عمومی رسید. در ادامه ارائه خط‌مشی و برنامه‌های سال ۹۱ توسط مهندس هاشمی، ریاست سازمان نیز به تأیید رسید. ترازنامه مالی، عملکرد مالی و عملکرد بودجه سال ۹۰ و بودجه پیشنهادی سال ۹۰ توسط خزانه‌دار سازمان ارائه شد که به اتفاق آرا به تصویب اعضای هیئت‌عمومی رسید.

تنها موردی که هیئت عمومی مدنظر قرار نداد، این بود که در بودجه سال ۹۱ سرانه عضویت را تجمیع کرده و عددی پیشنهاد داده بودیم. پیشنهاد هیئت عمومی درخصوص حق سرانه عضویت، به صورت تفکیکی بود که فقط این مورد اصلاح شد.

 

بازنگری در خصوص قوانین سازمان نظام مهندسی ساختمان به کجا رسید؟

موافقت اولیه را برای بازبینی قانون سازمان نظام مهندسی ساختمان و کنترل ساختمان از کمیسیون عمران مجلس را گرفته‌ایم که پس از تصویب کمیسیون عمران، به صحن علنی مجلس شورای اسلامی ارائه خواهد شد. جمع بندی در این زمینه هنوز قطعی نشده، اما در این راستا به یقین خبر خوبی در انتظار اعضای سازمان نظام مهندسی است.

 

در پایان اگر سخن ناگفته‌ای هست، بفرمایید.

هرچند به خدمات مسئولان سازمان نظام مهندسی ساختمان در دوره‌های گذشته ارج می‌نهیم، ولی معتقدم که با آغاز به کار شورای مرکزی دوره پنجم، روح جدیدی در سازمان نظام مهندسی ساختمان دمیده شد و عملکرد بسیار خوبی در امور حرفه‌ای و تخصصی از لحاظ کمی و کیفی داشته‌ایم. درواقع؛ با توجه به اینکه در ۶ شهریور امسال انتخابات اعضای هیئت‌مدیره استان‌ها برگزار می‌شود، استقبال بسیار خوبی از ثبت نام در آن شده که قابل مقایسه با دوره‌های قبل نیست و نشانگر وجود انگیزه در اعضای سازمان نظام مهندسی استان‌هاست. بنابراین وجود حس انگیزه و مشارکت در اعضا بیانگر فعالیت‌های تأثیرگذار مسئولان سازمان نظام مهندسی ساختمان دوره کنونی است.