نخستین نشست از سلسله سمینارهای آموزشی با موضوع مبانی طراحی ساختمان های بلند با حضور پرفسور محمود گلابچی چهره ماندگار جمهوری اسلامی ایران و استاد دانشگاه تهران، علی فرخزاد رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان و نایب رئیس شورای اسلامی شهر قزوین، سید ابوالحسن نائینی رئیس دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره)، اعضای هیات مدیره نظام مهندسی ساختمان استان، اعضای شورای شهر، شهرداران، اساتید و دانشگاهیان برگزار شد.
دبیر سمینار ساختمانهای بلند در قزوین:
ساختمان های بلند راهی برای کاستن مشکلات حوزه شهرسازی است
فریبرز کریمی، دبیر سمینار آموزشی ساختمانهای بلند در ابتدای مراسم با اشاره به نیاز روزافزون به احداث ساختمان های بلند بیان داشت: صرفنظر از چالشهای جدی که در زمینه چرایی و چگونگی وجود ساختمانهای بلند و میزان تاثیر و تاثر آنها بر پیرامون وجود دارد، بلندمرتبه سازی و احداث ساختمانهای بلند در فضای شهری، به ویژه در شهرهای بزرگ علیرغم مسائل و مشکلاتی که به همراه دارند، به عنوان یک نیاز جدی و راهی برای کاستن و به حداقل رساندن بسیاری از مسائل حوزه شهرسازی به شمار می رود.
وی ادامه داد: وجود ساختمانهای بلند در زمینه رفع مشکلات حوزه شهرسازی، افزایش سطح زیربنای مورد بهرهبرداری و در نتیجه حرکت در راستای پاسخگویی به رشد روزافزون جمعیت و مسائل مرتبط با آن، تاثیر شگرفی دارد.
دبیر سمینار آموزشی ساختمانهای بلند با تاکید بر لزوم طراحی مناسب در ساختمان های بلند مرتبه اظهار داشت: احداث ساختمانهای بلند بدون توجه به اصول علمی آثار سوء به دنبال دارد و باید تمامی اصول علمی در زمینه شهرسازی، معماری، سازه، تاسیسات برقی و مکانیکی در آن لحاظ شود.
این مسئول تصریح کرد: ساختمانهای بلند حاصل بر هم کنش خواستهها و نیازهای انسان و جامعه از یک سو و پیشرفتهای فناوری از سوی دیگر است و هر یک از این بناها نیازمند طراحی دقیق اجزایی همچون سیستمهای سازه، معماری، تاسیسات برقی و مکانیکی هستند و از آنجا که ساختمان، یک سیستم یکپارچه است، طراحی و ساخت آن نیز باید روندی یکپارچه را طی کند.
دبیر سمینار آموزشی ساختمانهای بلند در قزوین اضافه کرد: ساختمانهای بلندمرتبه مطرح در دنیا اغلب از طراحی منحصر به فرد و نوآورانه بهره میگیرد و ساخت این بناها نیازمند همکاری نزدیک میان سازنده، معمار، مهندسان مشاور و پیمانکاران است.
کریمی بیان کرد: سلسله سمینارهای آموزشی ساختمان های بلند از سوی دو ارگان مهم و مرتبط با این حوزه شامل دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) و سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین که متولی توسعه علمی و آموزشی و نیز بازوی طراحی و اجرا در زمینههای مرتبط با امور ساختمان به شمار میآیند برگزار شده است.
کریمی در ادامه به بیان اهداف برگزاری این سمینار ها پرداخت و گفت: این سلسله سمینارها به دنبال تقویت بنیه علمی و اجرایی دانشجویان و نیز مهندسان می باشد تا گامی در راستای اعتلای حوزه صنعت ساختمان و توسعه فناوری در کشور برداشته باشد.
دبیر سمینار آموزشی ساختمانهای بلند در قزوین در خاتمه عناوینی همچون «سازه ساختمانهای بلند و ضرورتهای مربوط به آن»، «تاسیسات برقی و مکانیک» و «شهرسازی و ساختمانهای بلند» را از جمله موضوعات نشستهای بعدی عنوان کرد.
مهندس علی فرخ زاد، رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین:
اشتغال مهندسان را از چالش های پیش روی سازمان می باشد
مهنس فرخ زاد، رییس سازمان نظام مهندسی استان قزوین در ادامه این سمینار طی سخنانی از انعقاد قرار داد بین سازمان نظام مهندسی استان و مسکن و شهرسازی در جهت اجرای پروژه ساختمان های بلند خبر داد و گفت: نیاز به ساختمان بلند نیز در استان قزوین احساس می شود و با توجه به تاثیر وجود این ساختمان ها در کاهش اثرات تخریبی بادهای شدید می توان از آن به عنوان عاملی در کاستن اثرات منفی این عامل طبیعی استفاده نمود.
مهندس فرخ زاد اشتغال مهندسان را از چالش های پیش روی سازمان عنوان کرد و گفت: رکود اقتصادی تاثیر بسیاری بر حوزه ساخت و ساز گذاشته و ما باید علاوه بر بافت فرسوده و مسکن مهر، شرایط اشتغالزایی بیشتری برای مهندسان و رفع این چالش ایجاد نماییم.
وی افزود: توجه به دهک های پایین و بالای شهر در دستور کار سازمان قرار دارد و در صورت بی توجهی به هر کدام تبعات اجتماعی آن مشاهده خواهد شد.
وی از صدور حکم تخریب ۷۰۰ ساختمان در استان خبر داد و گفت: بعضی از ساختمان ها استاندارد های لازم برای سکونت را ندارند و باید تخریب و مجدداً ساخته شوند که باید با رویکرد مناسب برای تحقق این امر و افزایش امنیت محل سکونت مناسب، تدبیری اندیشیده شود.
دکتر مهدی زندیه رئیس دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) در این برنامه ضمن خیر مقدم اظهار کرد: امور آموزش و پژوهش از جمله موارد اصلی در دانشگاه و مکمل تحقیقات است.
مهدی زندیه ادامه داد: این امر در تحصیلات تکمیلی اهمیت بیشتری مییابد و امیدواریم دانشجویان و اساتید به این حوزه اهمیت بیشتری دهند.
رئیس دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) افزود: تاثیر پژوهش و آموزش در کنار هم در حوزه اجرا، علاوه بر دانشگاه همکاری نهادهای مختلف را می خواهد و ما اعلام آمادگی میکنیم از تمامی نظرات دست اندرکاران و دانشجویان این حوزه در راستای ارتقای پژوهش استقبال خواهیم کرد.
وی در خاتمه اظهار امیدواری کرد این سمینار تداوم گر ارتباط و مشارکت بین سازمان نظام مهندسی استان، دانشگاه بین الملللی امام خمینی (ره)، شهرداری ها، استانداری و دیگر دانشگاه ها باشد.
پرفسور محمود گلابچی:
ایجاد ساختمانهای بلندتر همواره یکی از نمادهای قدرت بشر محسوب میشود
در ادامه مراسم پرفسور محمود گلابچی استاد دانشگاه و چهره ماندگار جمهوری اسلامی در این برنامه طی سخنانی با بیان اینکه در طول کمتر از ۳۱ سال از شروع قرن بیستم احداث ساختمانهای بلند آغاز شد، اظهار کرد: اوج بلند مرتبه سازی در قرن بیستم با احداث ساختمانی با ۳۸۸ متر ارتفاع آغاز شد و پس از آن تصورات بشر تا حدی اوج گرفت که در سالهای آیند ساختمانهایی به مراتب بلندتر ساخته شد.
گلابچی تصریح کرد: گامهای نخست برای توجه به آسمان به ۲۶۵۰ سال پیش از میلاد مسیح برمیگردد که مصریان تصمیم گرفتند، هرم خئوپس را بسازند و کلیسای سانتارماریادل و نیز مجسمه ابوالهول، شهری باستانی از خشت در یمن و فانوس دریایی اسکندریه نیز از دیگر بناهای بلند دنیا در دوره نخست تاریخی است.
وی با بیان اینکه دوره دوم در قرن نوزدهم آغاز تحولات بود، بیان کرد: در دوره سوم نیز رقابت آسمان خراشها روندی شتابان در پیش گرفت که ساختمان وول ورث در نیویورک ساخته شده در قرن نوزدهم میلادی از آنها به شمار میرود.
پرفسور گلابچی در ادامه به معرفی چند بنای بلند به یادگار مانده از گذشته پرداخت و گفت: پس از آن دوران مدرنیسم به عنوان تجربه ای متفاوت در احداث ساختمان های بلند آغاز شد که ساختمان جان هنکاک در شیکاگو ساخته سال ۱۹۶۹ میلادی، برجهای مرکز تجارت جهانی در ۱۱۰ طبقه و برجهای سیزر در ۱۰۹ طبقه به عنوان بلندترین ساختمان های جهان شکل گرفت که پس از آن برج تایپه ۱۰۱ روی کار آمد.
چهره ماندگار جمهوری اسلامی ایران دوره معاصر را دوران شکوفایی زمینه احداث ساختمانهای بلند دانست و خاطرنشان کرد: برجهای آزادی در نیویورک که ساخت آن از سال ۲۰۱۳ آغاز شد و برجهای خلیفه در حاشیه خلیج فارس بلندترین ساختمان های آینده و موجود می باشند.
وی در خصوص عوامل موثر در توسعه ساختمان های بلند گفت: شرایط اقتصادی و اجتماعی، توسعه سیستمهای مکانیکی و الکتریکی، ابداع و تولید مصالح پربازده تر و افزایش توانمندیهای علمی و تکنیکهای سازهای از جمله این عوامل می باشد.
این استاد دانشگاه در ادامه به بیان سهم اجرای ساختمان های بلند در دنیا پرداخت و گفت: در طول دورههای مختلف تاریخی، بیشترین محل اجرای ساختمانهای بلند در سطح دنیا، در آمریکا قرار داشت که امروزه این میزان به ۱۸ درصد رسیده و بیشترین ساختمانهای بلند جهان در منطقه آسیا ساخته میشود؛ ضمن اینکه محل احداث ساختمانهای فوق بلندمرتبه و بالای ۳۰۰ طبقه نیز امروزه در آسیای شرقی قرار گرفته است.
گفتنی است در خاتمه مراسم، با اهداء لوح از خدمات پرفسور گلابچی تقدیر و تشکر شد همچنین کتاب مبانی طراحی ساختمان های بلند به قلم پروفسور محمود گلابچی به اساتید دانشگاه و مدرسین دوره های آموزشی سازمان نظام مهندسی ساختمان تقدیم شد.